Videospeler inladen...

Donald Trump bevestigt interesse in aankoop van Groenland: "In feite een grote vastgoeddeal"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft bevestigd dat hij interesse heeft om Groenland over te kopen van Denemarken. "In feite is het een grote vastgoeddeal", zei hij aan reporters bij zijn terugkeer van een golftrip. De Deense eerste minister doet het idee intussen af als "een absurde discussie".

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal kwam vrijdag met het nieuws dat Trump interesse zou hebben in Groenland. Hij zou enkele assistenten de opdracht hebben gegeven om te onderzoeken of de aankoop van het noordelijke eiland een mogelijkheid is.

Het Witte Huis wilde aanvankelijk niet reageren op de nieuwsberichten, maar nu bevestigen ze het nieuws toch. "Het is iets waar we over gepraat hebben", zei Trump aan reporters bij zijn terugkeer in Washington D.C. na een golfuitstap. "Denemarken heeft het in bezit. We zijn goeie bondgenoten met Denemarken. We hebben hen beschermd zoals we grote delen van de wereld beschermen, het idee kwam naar boven."

In feite is het een grote vastgoeddeal. Er is veel mogelijk.

Donald Trump

Het Amerikaanse leger heeft al decennialang een belangrijke basis op Groenland. "Strategisch is het interessant en we zouden geïnteresseerd kunnen zijn. We zullen met hen praten. Maar het is niet onze eerste prioriteit", aldus Trump.

De Amerikaanse president, die carrière maakte als vastgoedmagnaat in New York, bekijkt het als een zakelijke deal. "In feite is het een grote vastgoeddeal. Er is veel mogelijk", zei hij. Trump claimt dat hij Denemarken zou helpen, want volgens hem kost Groenland hen nu jaarlijks 700 miljoen dollar.

Deense premier: "Absurde discussie"

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten overwegen om Groenland te kopen. De toenmalige president Harry Truman deed een poging in 1946, maar stuitte op een "njet" van de Denen. Ook nu reageren die erg afwijzend op het plan, net zoals de Groenlanders zelf. Groenland heeft grotendeels zelfbestuur, maar Denemarken blijft bevoegd voor buitenlandse zaken, defensie en het monetaire beleid.

De Deense premier Mette Frederiksen zei gisteren dat "Groenland niet te koop is". "Ik hoop dat dit niet ernstig bedoeld is", zei ze volgens een lokale krant aan verslaggevers die om een reactie vroegen.

"Het is een absurde discussie en Kim Kielsen (de premier van Groenland) heeft uiteraard duidelijk gemaakt dat Groenland niet te koop is en daar eindigt het", zei Frederiksen aan de Deense openbare zender DR. "Anderzijds zijn er echt heel wat andere zaken die we met de Amerikaanse president zouden willen bespreken", voegde ze eraan toe. Trump brengt volgende maand een bezoek aan Denemarken.

Ik hoop dat dit niet ernstig bedoeld is

Mette Fredriksen

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen