Archieffoto van een Turks militair konvooi op weg naar de grens met Syrië.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Turkije is woedend nadat een militair konvooi in Syrië is gebombardeerd door toestellen van Assad

Bij luchtaanvallen in de Syrische noordwestelijke provincie Idlib is een Turks militair konvooi aangevallen door Syrische vliegtuigen. Turkije reageert woedend. De aanval vond plaats nabij de stad Khan Shaykhun, een bolwerk van rebellen dat wordt bestookt door de troepen van de Syrische president Bashir al-Assad.

Volgens Turkije zijn er bij de aanval 3 burgers gedood en zouden er 12 gewond zijn. Over Turkse militaire slachtoffers is er nog niets meegedeeld. Het Turkse ministerie van Defensie is woedend en zegt dat de luchtaanval "ingaat tegen bestaande akkoorden en tegen de Turkse samenwerking met Rusland". Ankara eist dringende maatregelen om te vermijden dat het incident herhaald wordt.

Het is nog niet duidelijk of het Russische of Syrische vliegtuigen zijn die de aanval hebben uitgevoerd. Beide landen voeren de laatste weken opnieuw hevige bombardementen uit op de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. Dat is het enige grote overblijvende bolwerk van rebellen tegen het regime van Bashar al-Assad. 

Volgens Assad bracht het Turkse militaire konvooi voorraden en munitie naar rebellen in  Khan Shaykhun, een stad die voor een deel in handen is gevallen van het Syrische leger. Het zou dus gaan om een "waarschuwing" om dat Turkse konvooi tegen te houden en tegelijk Ankara duidelijk te maken dat de Turkse troepen niet in de weg moeten gaan lopen van het Syrische grondoffensief tegen Idlib. 

Turkije heeft troepen en observatieposten aan de rand van Idlib als onderdeel van een eerder akkoord met Rusland. Dat akkoord staat dus op de helling nu Assad met alle middelen Idlib wil innemen. Incidenten zoals deze kunnen ook de toenadering tussen Turkije en Rusland -een bondgenoot van Assad- opnieuw verzuren.

Nog iets: Khan Shaykhun zou enkele jaren geleden getroffen zijn geweest door een chemische aanval door het regime van Assad. Als vergelding heeft de VS daarop een raketaanval uitgevoerd op een Syrische militaire basis.

Meest gelezen