U.S. Defense Department

VS test kruisraket voor de middellange afstand voor het eerst sinds het aflopen van het INF-verdrag

De Verenigde Staten hebben een test uitgevoerd met een kruisraket die van op het land is afgevuurd. De raket zou het doel hebben getroffen op een afstand groter dan 500 kilometer. Onlangs is het INF-verdrag tussen de VS en Rusland afgelopen. Dat verbood sinds 1987 het gebruik en bezit van dergelijke raketten voor de middellange afstand.

De raket werd afgevuurd in Californië en zou het doel getroffen hebben op een afstand van meer dan 500 kilometer. Dat heeft het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, aangekondigd. 

Het zou gaan om een aangepaste versie van een zogenoemde Tomahawk Cruise Missile die door de marine wordt gebruikt. Deze raket werd echter vanop het land afgevuurd en zou tot voor kort dus onder het INF-verdrag gevallen zijn. 

Dat Intermediate range Nuclear Forces- verdrag werd in 1987 door de Amerikaanse president Ronald Reagan en zijn Sovjetcollega Mikhail Gorbatsjov ondertekend. Het verbood het bezit, testen en gebruik van op het land gestationeerde raketten met een reikwijdte van 500 tot 5.500 kilometer. 

Dat INF-verdrag is echter eind vorig jaar opgezegd door de Amerikaanse president Donald Trump en is onlangs afgelopen. Ook Rusland wil er zich niet langer aan houden. Volgens de VS heeft Rusland overigens raketten ontwikkeld die tegen het INF-verdrag ingaan, maar Moskou ontkent dat.  

Meest gelezen