Niet langer "Old town road", maar wel "Bad guy": Billie Eilish stoot Lil Nas X na 19 weken van de troon in de VS

"Old town road", de oorwurm van de Amerikaanse rapper Lil Nas X en Billy Ray Cyrus, is zijn toppositie in de Amerikaanse hitlijst kwijt. Na een record van 19 weken op nummer 1 is het van de troon gestoten door een song van een andere spraakmakende artiest: "Bad guy" van Billie Eilish.

"Old town road" van Lil Nas X (20) en Billy Ray Cyrus (57) is de langst genoteerde nummer 1 in de geschiedenis van Billboard Hot 100. Maar liefst 19 weken nam het de koppositie in de Amerikaanse hitlijst in. "Old town road", een ongebruikelijke mix van rap, hiphop en country, is ook in tal van Europese landen een van dé oorwurmen van deze zomer.

Aanvankelijk was "Old town road" een solonummer van Lil Nas X, die de beat kocht op een website waar producers hun beats aanbieden aan artiesten. De beat van "Old town road" is van de hand van de Nederlander Young Kio. Wat later voegde Lil Nas X er nog de Amerikaanse countryster Billy Ray Cyrus aan toe.

Intussen bestaan er verschillende remix-versies van en ook die tellen mee in de Billboard Hot 100, waardoor "Old town road" 19 weken op nummer 1 in de Verenigde Staten heeft gestaan. In ons land voerde "Old town road" 11 weken de Ultratop aan.

Ene sensatie verdringt de andere

Maar de heerschappij van Lil Nas X en Billy Ray Cyrus in de Verenigde Staten is voorbij. De nieuwe nummer 1 is minstens even spraakmakend: "Bad guy" van de Amerikaanse Billie Eilish (17).

Die song stond 9 weken op nummer 2 voor hij de eerste plaats kon veroveren, ook dat is een record. Eilish is bovendien de eerste artiest die geboren is in de jaren 2000 die de Billboard Hot 100 aanvoert.

Eilish, met haar atypische muziek en donkere teksten, is in korte tijd een wereldwijde sensatie geworden. Afgelopen weekend was ze nog een van dé topacts op Pukkelpop in Hasselt. Jong en oud verdrongen zich om haar concert mee te pikken. Er zouden volgens de organisatie tijdens haar show 47.000 mensen voor de Main Stage gestaan hebben.

Billie Eilish - "Bad guy"

Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus - "Old town road"

Meest gelezen