Wie wordt de Belgische Eurocommissaris? Politicoloog: "Reynders meest waarschijnlijk, maar moeten 2 namen geven"

Volgens professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven) wordt vicepremier Didier Reynders (MR) hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Belgische Eurocommissaris. Het is premier Charles Michel (MR) die Reynders tegen volgende week maandag zou moeten voordragen. Maar de premier "moet ook beantwoorden aan de vraag van de Europese Commissie en twee namen geven, die van een man en een vrouw", zegt Van Hecke. 

De Europese Commissie verwacht dat België ten laatste volgende week maandag, 26 augustus, een naam doorgeeft van de Belgische Eurocommissaris. Al weken wordt er gespeculeerd over wie de post zal krijgen, en wie daarover mag beslissen nu de huidige regering nog maar 38 van de 150 zitjes in het federaal parlement bekleedt.

De namen van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, Kris Peeters (CD&V) en zelfs de huidige Belgische Eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) doen de ronde. Deze week zou premier Charles Michel (MR) informele gesprekken hebben, en uit verschillende bronnen klinkt dat het snel kan gaan.

"Waarschijnlijk wordt het Didier Reynders"

Volgens professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven) maakt Didier Reynders, de vicepremier voor de Franstalige liberalen van MR, de meeste kans. Reynders liep in 2014 de post mis, en greep eind juni ook naast de functie van secretaris-generaal bij de Raad van Europa. "Hij staat ook aan de zijde van Charles Michel", zegt Van Hecke in "Terzake". "Al weten we dat niet alle Vlaamse partijen zo enthousiast zijn." 

Dat Michel voor een evenwichtsoefening staat, is een understatement. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse voormalige minister van Defensie Ursula von der Leyen, wil namelijk een commissie met evenveel mannen als vrouwen, en vraagt dat de lidstaten de naam van een man én een vrouw opgeven.

Bovendien is de post van Europese Commissaris normaal onderdeel van de onderhandelingen over een federale regering, maar die onderhandelingen zijn 86 dagen na de verkiezingen nog steeds niet gestart. 

Lees verder onder de analyse van professor Van Hecke in "Terzake": 

Videospeler inladen...

"Flutportefeuille"

Eerder raakte bekend dat Charles Michel zelf vanaf 1 december voorzitter wordt van de Europese Raad, de groep van regeringsleiders. Van Hecke gelooft dat België daardoor geen kans heeft om ook nog een zware bevoegdheid in handen te krijgen in de Europese Commissie, zoals die van Buitenlandse Handel van Karel De Gucht in 2009. "België heeft al een vette vis. Waarom zou Ursula von der Leyen ons een gratis cadeau doen? Ze moet nog zo veel landen, waaronder Italië, tevreden stellen." 

Om wel een belangrijkere functie te kunnen krijgen, zou Marianne Thyssen, de huidige Eurocommissaris voor CD&V, een betere kandidaat zijn, zegt Van Hecke. "Als uittredend commissaris is de kans op een 'flutportefeuille' veel kleiner. Die stuur je niet met een schrale bevoegdheid in het riet." 

Samenvallende verkiezingen

Nadeel is dat Thyssen in juli vorig jaar aankondigde dat ze de politiek om persoonlijke redenen wil verlaten. "De vraag is ook of CD&V een tweede keer de prijs wil betalen aan de onderhandelingstafel door een Eurocommissaris af te vaardigen", klinkt het.

In 2014 liep Kris Peeters (CD&V) nog de job van premier mis doordat de partij ervoor koos om Thyssen naar de Europese Commissie te sturen. Doordat de Europese verkiezingen in België samenvallen met de verkiezingen van het Vlaamse en federale parlement, doorkruisen die regeringsgesprekken elkaar ook deze keer opnieuw. 

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten staat daardoor voor hetzelfde dilemma. "Gaat zij nu zomaar de boel in de steek laten om te springen naar de Europese Commissie, zonder te weten welke portefeuille ze zal krijgen?", vraagt Van Hecke zich af. "Ik denk dat de kans veel groter is dat ze Vlaams of federaal minister wordt."

Michel zelf heeft er tot slot alle baat bij om de beslissing niet uit te stellen, en zoals in 2014 over de deadline te gaan. Toen raakte pas op 4 september bekend dat Thyssen Eurocommissaris zou worden. "Als nieuwe voorzitter van de Europese Raad mag de premier wel het goede voorbeeld geven voor zijn andere collega's, waar hij straks leiding aan moet geven", zegt Van Hecke. 

Meest gelezen