Bestuur Hongkong belooft dialoog met demonstranten en onderzoek naar politiegeweld

Carrie Lam, de door China aangewezen bestuurster van Hongkong, hoopt dat de massabetoging van zondag een keerpunt was en dat het geweld nu voorbij is. Dat heeft ze gezegd op een persconferentie. Ze kondigt ook een "platform" aan waar overheid en demonstranten met elkaar in dialoog kunnen gaan en ze belooft de klachten over politiegeweld ernstig te nemen.

Carrie Lam beloofde onmiddellijk werk te maken van een "platform voor dialoog". Ze maakte echter niet duidelijk hoe dat "platform" er dan moet uitzien en wat daar allemaal besproken kan worden. In elk geval moet die dialoog een uitweg bieden uit de politieke crisis, verduidelijkte ze.

"Ik hoop echt dat dit de start is van een maatschappij die terugkeert naar de kalmte en het geweld de rug toekeert", aldus Lam.  

Carrie Lam beantwoordde ook vragen van journalisten over de omstreden uitleveringswet. Die zou het mogelijk maken dat verdachte criminelen worden uitgeleverd aan China om daar terecht te staan. Het was de aanleiding voor de protesten, die begonnen in juni. Voor de demonstranten betekent de wet een verdere inperking van de bijzondere vrijheden van Hongkong door China.

Carrie Lam schortte de wet op, maar trok hem niet in. "De wet is dood", zei ze al een paar keer daarover. Dat herhaalde ze nu. "Er zijn geen plannen om de wet nieuw leven in te blazen", zei Lam. Maar de wet definitief intrekken doet ze dus niet.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Politiegeweld

Op haar persconferentie kondigde Carrie Lam ook een onderzoek aan naar de klachten over het politiegeweld van de afgelopen maanden, een eis van de demonstranten. De "Onafhankelijke Klachtenraad van de Politie" zal een "taskforce" oprichten die de klachten zal onderzoeken. Maar die raad is volgens de betogers geen onafhankelijk orgaan. De kans lijkt dus klein dat ze daarmee vrede zullen nemen.

Meest gelezen