Vanwaar komen de "vreemde trillingen" in Affligem? Burgemeester laat een onderzoek uitvoeren

Verschillende bewoners van Teralfene, een deelgemeente van Affligem, klagen al een tiental dagen van de trillingen die ramen en deuren doen trillen. Volgens sommigen klinkt het alsof er een helikopter overvliegt. Burgemeester Walter De Donder laat nu onderzoeken waar de trillingen vandaan komen.

"Je voelt de trillingen in het hele huis. De deuren van onze keukenkasten trilden zo hard dat het lawaai storend werd, we hebben ze moeten open zetten", zo doet Lutgarde Schockaert haar verhaal. "Je hoort ook altijd iets verschuiven. Ik ben er niet gerust in, je vraagt je af wat er precies aan de hand is". Lutgarde is niet alleen. Verschillende bewoners van de Spoorweglaan, de Kerkweg, de Tulpenlaan en de Molleweg kunnen meespreken over de trillingen. 

Dag en nacht

Een vast moment waarop de trillingen waarneembaar zijn is er niet. Zowel overdag als 's nachts komen de trillingen voor. Ook op sociale media worden de trillingen flink besproken. Sommigen denken aan een zuiveringsinstallatie die de trillingen zou voortbrengen. Anderen denken aan werken aan het spoor.

Rendac, Infrabel of droogte?

Burgemeester Walter De Donder heeft al verschillende meldingen gekregen. Hij ziet in eerste instantie drie mogelijkheden: "Mogelijk heeft het te maken met een nieuwe vergistingsinstallatie van het bedrijf Rendac in Denderleeuw, een andere piste is dat de trillingen komen van een stabiliteitsonderzoek dat Infrabel laat uitvoeren aan de nabij gelegen spoorlijn. Tot slot is het ook mogelijk dat de trillingen te maken hebben met de droogte van de afgelopen maanden die gevolgen heeft voor de kleilagen in de ondergrond waardoor trillingen sneller zouden kunnen overgedragen worden."

Onderzoek

De burgemeester wil alvast dat het gissen stopt en daarom heeft hij de VITO (de Vlaams Instelling voor Technologisch Onderzoek) om hulp gevraagd. "Zij zullen ons in contact brengen met een universiteit die gespecialiseerd is in ondergrondse metingen. We willen op die manier de juiste informatie verzamelen. Gissingen op sociale media gaan ons niet verder helpen. Als we éénmaal de bron hebben achterhaald, zullen we erover communiceren."

Meest gelezen