Buurtcomité De Bruul Brult verzet zich tegen nieuwe parking aan park De Bruul in Leuven

Het buurtcomité De Bruul Brult is tegen de nieuwe parking die er komt aan het park De Bruul in Leuven. Gisteren kondigde het Leuvense stadsbestuur aan dat er een nieuwe ondergrondse parking komt met 319 plaatsen en dat vlak naast het park, op de terreinen van Interleuven.

Het actiecomité heeft zich altijd al verzet tegen de plannen voor een parking onder het park De Bruul. De plannen werden uiteindelijk afgevoerd door het huidige stadsbestuur, maar ook de nieuwe parking vlakbij het park stuit nu op verzet. "Wij zijn erg geschrokken door de plannen voor de nieuwe parking", vertelt Bie Daems van De Bruul Brult. "Wij waren wel op de hoogte dat er een studie bezig was om uit te rekenen hoeveel parkeerplaatsen er in het Interleuven-gebouw konden worden gerealiseerd, maar werden verder niet op de hoogte gebracht." 

De parking komt onder een nieuw, duurzaam gebouw op de site van Interleuven in de Brouwersstraat. "Plots zagen we de berichten van de persconferentie", zegt Bie Daems nog. "De mensen in de buurt hebben een brief gekregen met een uitnodiging voor een infomoment op 12 september. Het nieuwe stadsbestuur heeft eigenlijk altijd gezegd dat ze werk zouden maken van meer participatie, maar eigenlijk is alles al beslist. Van participatie is geen sprake;" 

Extra verkeer in de stad

"Als De Bruul Brult hebben wij altijd al gezegd dat wij geen extra parking nodig hebben in het centrum van Leuven. En nu komt er toch een parking, dus wij zijn helemaal niet tevreden. De stad wil klimaatneutraal worden, dan moet ze ook autoluw gemaakt worden", zegt Bie Daems. De parking kan volgens hen beter buiten de ring van Leuven komen. "Als men daar dan een mobipunt kan maken waar je met openbaar vervoer en deelfietsen de stad kan bereiken, dat is een veel betere optie."

Mobipunt

Bij de nieuwe parking naast De Bruul hoort ook een Mobipunt. Dat is een punt waar je deelfietsen en -auto's kan uitlenen en het openbaar vervoer kan nemen. Ook dat is niet naar de zin van het actiecomité. "De bussen die dat mobipunt moeten bedienen moeten ook nog eens de binnenstad in rijden. Wij weten als bewoners van de Brouwersstraat wat het effect is van al die grote bussen in de stad, want alle bussen worden nu al omgeleid via de Brouwersstraat en niet meer via de Brusselsestraat. De mensen die in deze straat wonen, voelen dit nu al elke dag en dat gaat alleen maar erger worden met die parking. Wij pleiten dan ook voor kleine busjes." 

Meest gelezen