Videospeler inladen...

Chloorarme zwembaden: Vlaamse technologie voor een nieuwe zwembeleving

Zwembadwater kan even grondig worden ontsmet met drie tot vier keer minder chloor dan gebruikelijk.  De nieuwe methode werd in Vlaanderen ontwikkeld onder het waakzaam oog van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Zwemmen in een zwembad kan irritaties veroorzaken: rode, prikkende ogen, een doordringende geur die niet verdwijnt door te douchen en geïrriteerde luchtwegen. Vooral mensen met astma en gevoelige luchtwegen ondervinden hinder van de zware chloordampen. De chloor is noodzakelijk om een aantal schadelijke bacteriën te doden die de baders kunnen besmetten. Het gaat om bijvoorbeeld sommige stafylokokken, de E.coli bacterie en de legionellabacterie.

Geslaagde proefperiode

Patrick Lievens, oud-docent chemie en milieubeheer aan Groep T in Leuven, startte met een groep studenten de eerste onderzoeken in 2008.  In samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid werd ook 2 jaar wetenschappelijk werk verricht in het bad van Sportoase Leuven. Nadien werd er 3 jaar proefgedraaid in het zwembad Dilkom van Dilbeek.  Het bedrijf Oxytronix plaatste de installatie en gebruikte maar 0,25 milligram chloor per liter in plaats van de normale 1 milligram. Het verminderde gebruik van chloor wordt ondersteund met nog drie andere ontsmettingstechnieken ingezet: zuurstofoxidatie, koperionisatie en UV-ontsmetting.  

Het gaat om een elektrochemisch proces dat water heel kort omzet in sterk ontsmettende producten

Roel Vanlangendonck, Oxytronix

Eigenlijk gaat het om een elektrochemisch proces, zegt Roel Vanlangendonck van Oxytronix. "Water wordt door elektrische stroom ontbonden in zeer sterk ontsmettende producten (radicalen). Die doden eerst de micro-organismen en daarna ontbinden ze. De ontsmetting gebeurt dus enkel in de schadelijke cel. De installatie bevindt zich in de kelder van het zwembad. Een pomp zorgt voor de circulatie. Op vier uur tijd is al het water gedesinfecteerd. Omdat dus niet al het water tegelijk kan worden behandeld, gebruiken we nog altijd wat chloor."

Omdat niet al het water tegelijk kan worden behandeld, gebruiken we nog altijd wat chloor

Roel Vanlangendonck, Oxytronix

Het Agentschap Zorg en Gezondheid adviseert alvast positief. Zo start op 1 oktober de bouw van een chloorarm zwembadcomplex in Deurne. Uitbaters die hun zwembaden chloorarm willen maken kunnen een aanpassing vragen van hun omgevingsvergunning, zegt Joris Moonens van het Agentschap: “Daar komen een aantal voorwaarden bij die vooral gaan over het strikt in de gaten houden van de waterkwaliteit bij het gebruik van die nieuwe techniek.”

In Dilkom steeg het bezoekersaantal met 12 procent zodat de investering in 3 jaar was terugbetaald

Stef Desmet, oud-directeur zwembad Dilkom

Volgens Stef Desmet, oud-directeur van zwembad Dilkom, is een nieuw chloorarm bad niet duurder. De installatie kost meer, maar er is geen extra lokaal nodig voor de opslag van chloor en er is ook minder roestvorming. Bij een renovatie is er wel een investering nodig van zo’n 50.000 euro. “Maar in Dilkom steeg het bezoekersaantal met 12 procent zodat dat bedrag na 3 jaar was terugbetaald.”

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen