Eén van Epsteins huizen, op de Maagdeneilanden
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Epstein ondertekende testament, twee dagen voor zijn dood

Twee dagen vóór hij zelfmoord pleegde in de gevangenis, heeft miljardair Jeffrey Epstein zijn testament ondertekend. Dat blijkt uit nieuwe gerechtsdocumenten. Hij laat al zijn geld en bezittingen na aan een trust, een soort fonds. De begunstigden blijven onbekend.

In het testament - 21 bladzijden lang - wordt de waarde van Epsteins bezittingen bepaald: 520 miljoen euro. Het gaat onder meer om twee eilanden, huizen in New York en Parijs, privé-vliegtuigen en 50 miljoen euro cash. Die komen allemaal in een fonds terecht, maar de begunstigden van dat fonds blijven geheim. Twee voormalige medewerkers van Epstein moeten het testament uitvoeren.

Schadevergoeding

Jeffrey Epstein zat sinds begin juli in de cel op verdenking van uitbuiting en misbruik van minderjarige meisjes. Hij lokte zijn slachtoffers naar zijn huizen en had seks met hen. Op 10 augustus pleegde hij zelfmoord, waardoor er nu geen proces tegen hem komt.

Maar een vrouw die zegt verkracht te zijn door Epstein, spande enkele dagen geleden een rechtszaak aan tegen zijn nalatenschap. Advocaten van andere slachtoffers hadden ook al laten verstaan een schadevergoeding te eisen aan wie zijn geld erft. Epstein was niet getrouwd en had geen kinderen.

Nu al zijn bezittingen in een geheim fonds terechtkomen, wordt het voor zijn slachtoffers extra moeilijk om nog een schadevergoeding te krijgen. 

Gevangenis

Het nieuws over het testament doet nieuwe vragen rijzen over de dood van Epstein. Hij was onder strenge bewaking geplaatst in de gevangenis van Manhattan, omdat hij al eens zelfmoord had proberen te plegen. Zijn bewakers moesten elk half uur checken of hij nog leefde. Dat is kennelijk niet gebeurd, en dat geeft aanleiding tot veel samenzweringstheorieën. Er is een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van zijn dood.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen