AFP or licensors

Ergste is achter de rug op Gran Canaria: bosbrand afgezwakt, geëvacueerden mogen naar huis

De bosbrand op het Spaanse eiland Gran Canaria in de Atlantische Oceaan is afgezwakt, en de brandweer is het vuur onder controle aan het krijgen. Vanochtend kregen de  geëvacueerde inwoners te horen dat ze naar hun huizen kunnen terugkeren. De bosbrand is de ergste in Spanje sinds 2013. Zo'n 12.000 hectare is verwoest en duizenden mensen zijn geëvacueerd.   

De bosbrand woedt al sinds zaterdag over het noorden en centrum van Gran Canaria. Zo'n 10.000 mensen zijn geëvacueerd. De brandweer sprak begin deze week de vrees uit dat het nog dagen zou kunnen duren voor de bosbrand onder controle zou zijn.

Maar in de nacht van maandag op dinsdag bleken de omstandigheden onverwacht toch gunstig uit te draaien. De stevige wind van de voorbije dagen zwakte af, en ook de temperaturen daalden. Daardoor nam de brand in kracht af.

Vanochtend kregen de ongeveer 1.000 mensen die de voorbije dagen werden geëvacueerd, te horen dat ze naar huis mogen terugkeren.

Zo'n 1.000 brandweerlieden en hulpverleners waren de voorbije dagen en nachten in de weer om de brand te bestrijden. Ook verschillende blusvliegtuigen zijn ingezet.

De bosbrand is de ergste in Spanje sinds 2013. Zo'n 12.000 hectare van Gran Canaria is in vlammen opgegaan. De dennenbossen in het nationaal park Tamadaba zijn wel grotendeels aan de brand ontsnapt. Het 7.500 hectare grote park, dat beschouwd wordt als de "groene long" van het eiland, ligt in het westen van Gran Canaria, dat door Unesco erkend is als biosfeerreservaat. Gisteren werd gevreesd dat ook het park grote schade zou oplopen, maar dat lijkt mee te vallen.

Meest gelezen