Gentse bib leent boeken uit aan daklozen

Vanaf midden september kunnen daklozen in Gent ook boeken ontlenen in de bib. Dat kan voortaan in een speciaal voor hen voorziene kast in de bibliotheek aan het Rerum Novarumplein in de wijk Nieuw Gent.

“De daklozen hebben geen bibliotheekkaart nodig en krijgen geen uitleentermijn. We willen natuurlijk graag dat ze de boeken terugbrengen. Maar we gaan ervan uit dat dat wel degelijk zal gebeuren”, zegt Jan Dendas van aanloophuis Poco Loco, een van de initiatiefnemers. Het boekenrek, dat aan de ingang van de bib zal staan, zal aangevuld worden met afgedankte boeken uit onder meer De Krook. Omdat het nog onduidelijk is hoe het project zal aanslaan, zijn nog heel wat (kinder)-boeken en strips welkom.

“De tip kwam van bibliothecarissen die in de winter vaak de vraag krijgen van daklozen of ze een boek kunnen meekrijgen. Dat gaat echter niet, maar wij vinden wel dat ook zij boeken zouden mogen ontlenen. Daarom hebben we niet gekozen voor een ruil - of weggeefkast. We merken trouwens dat boeken die gaan over zelfredzaamheid echt wel populair kunnen zijn.”

Het project zal een half jaar lopen. Daklozen kunnen op maandag van 18 tot 19 uur en zaterdag van 11 tot 12 uur terecht in de bib. Wie boeken op overschot heeft of graag als vrijwillige bibliothecaris aan de slag wilt gaan, kan daarvoor mailen naar janpocoloco@gmail.com.

Meest gelezen