Videospeler inladen...

Italiaanse premier Conte kondigt einde regering aan en verwijt Salvini "onverantwoordelijke keuze voor eigenbelang"

In de Italiaanse Senaat heeft premier Giuseppe Conte het einde van de regering aangekondigd. Dat deed hij aan het slot van een vlammende toespraak, waarin hij vicepremier Matteo Salvini stevig de mantel uitveegde. Hij verweet hem de regeringscrisis te hebben uitgelokt, een "onverantwoordelijke keuze, louter ingegeven door eigenbelang en partijbelangen". President Sergio Mattarella heeft het ontslag van Conte aanvaard, maar hij vraagt hem voorlopig in lopende zaken aan te blijven.

Italië verkeert al twee weken in een politieke crisis. "Gewild door Matteo Salvini, met ernstige gevolgen voor ons land", zo zei de partijloze premier Giuseppe Conte in zijn scherpe toespraak.

Salvini, minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier, legde twee weken geleden een bom onder de coalitie van zijn eigen radicaal-rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging. Hij diende een motie van wantrouwen in tegen de regering. Salvini vroeg zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen, in de hoop zo zijn groeiende populariteit te kunnen verzilveren.

Eigenbelang

Die demarche van Salvini noemde Conte "onverantwoordelijk" en "louter ingegeven door eigenbelang en partijbelangen". "Politiek opportunisme", zo verwoordde hij het ook in zijn toespraak waarin hij Salvini en zijn Lega stevig de mantel uitveegde.

Onverantwoordelijke keuze, ingegeven door eigenbelang en partijbelangen

"Salvini heeft institutionele onvoorzichtigheid en weinig kennis van de grondwet laten zien", zo klonk het ook nog. Volgens Conte houdt de beslissing van Salvini serieuze risico's in voor het land, zeker op financieel en economisch vlak.

Salvini, aan de zijde van de premier, hoorde het aan en liet daarna -in zijn eigen toespraak- weten dat hij dergelijke uitlatingen niet van een premier had verwacht. Hij heeft ook nergens spijt van, klonk het nog.

Naar de president

Aan het einde van zijn toespraak kondigde premier Conte het einde van de regering aan. President Sergio Mattarella heeft het ontslag vanavond aanvaard, maar hij vraagt Conte voorlopig aan te blijven als hoofd van een regering in lopende zaken.

De president zal intussen de verschillende partijen ontvangen en nagaan of er een alternatieve regering kan worden gevormd. Lukt dat niet, dan kan hij ervoor kiezen om een tijdelijke regering op de been te brengen met een beperkte opdracht, met het oog op de begroting die moet worden opgesteld.  

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Onze Italië-expert Willem Van Mullem geeft meer uitleg in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen