Moskou hekelt Amerikaanse rakettest als "escalatie van militaire spanningen"

Rusland hekelt de Amerikaanse rakettest van afgelopen zondag als een "escalatie van militaire spanningen". Het Amerikaanse leger testte een conventionele, van op de grond gelanceerde kruisraket, kort na het aflopen van het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag (INF). Het gaat om het soort raket dat door dat verdrag was verboden. Ook China heeft intussen gereageerd en vreest "een nieuwe wapenwedloop".

"We betreuren dat", reageert de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov. "De Verenigde Staten kiezen op een flagrante manier de weg van een escalatie van militaire spanningen, maar we geven niet toe aan de provocatie." 

De test van de kruisraket toont volgens Rusland ook aan dat Washington zulke systemen al langer aan het ontwikkelen is. "Er kan geen duidelijkere en meer expliciete bevestiging zijn van het feit dat de Verenigde Staten zulke systemen voor een lange tijd aan het ontwikkelen zijn, de voorbereidingen om zich uit het verdrag terug te trekken inbegrepen", zegt Rjabkov.

"We zullen niet toegeven aan provocaties. Zoals de Russische president Vladimir Poetin gisteren in Frankrijk zei, herhalen we ons engagement voor een unilateraal moratorium op de ontplooiing van op de grond gestationeerde middellangeafstandssystemen tot de VS."

China: "Vrees voor nieuwe wapenwedloop"

"De Amerikaanse rakettest zal ernstige negatieve gevolgen hebben voor de regionale en internationale veiligheid", vreest China. Zo vreest Peking dat de actie van de VS een nieuwe wapenwedloop zal ontketenen.

China laat in een reactie weten dat het de Amerikaanse rakettest betreurt. De volksrepubliek vreest meer bepaald voor "een escalatie van militaire confrontaties". 

Dat de VS drie weken na het beëindigen van het INF-verdrag al overgaat tot een nieuwe rakettest "toont de werkelijke reden voor de Amerikaanse terugtrekking aan (...) zonder terughoudendheid kunnen doorgaan met de ontwikkeling van raketten en strijden voor een eenzijdige militaire superioriteit", zegt Geng Shuang, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen