Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

New Yorkse agent ontslagen vijf jaar na "I can't breathe"-incident

De New Yorkse politieagent die de dood veroorzaakte van een zwarte man door hem in een houdgreep te houden, is vijf jaar na het incident ontslagen. Vorige maand raakte nog bekend dat hij niet strafrechtelijk zou worden vervolgd, maar de politie van New York oordeelt dat hij toch niet meer als agent kan functioneren. 

Eric Garner werd in de zomer van 2014 in New York aangehouden toen hij illegaal sigaretten verkocht. Toen hij zich niet wilde laten boeien, werd hij door de agenten overmeesterd. Agent Daniel Pantaleo gebruikte daarbij een houdgreep.

Beelden van het incident tonen dat Eric Garner herhaaldelijk "I can't breathe" ("Ik kan niet ademen") had geroepen voor hij het bewustzijn verloor. Hij overleed uiteindelijk in het ziekenhuis.

De zaak veroorzaakte erg veel ophef in de Verenigde Staten. Ze was mee het begin van de Black Lives Matter-beweging, die actievoerde tegen politiegeweld dat als racistisch en bevooroordeeld werd gezien. 

"Roekeloos en in tegenspraak met gedragscode"

Vorige maand raakte bekend dat agent Daniel Pantaleo niet strafrechtelijk zal worden vervolgd voor zijn optreden. Volgens de federale aanklagers staat het verband tussen de gehanteerde controletechnieken en het overlijden niet onomstotelijk vast. Ook kan volgens de aanklagers niet worden bewezen dat de agent moedwillig onwettig geweld gebruikte. 

De politie van New York wachtte de beslissing af om de agent zelf een sanctie op te leggen. In de tussentijd mocht hij wel al niet meer patrouilleren.

Maar nu heeft de politie van New York beslist om de agent te ontslaan. "Hij kan niet meer op een efficiënte manier functioneren als politieagent in New York", zegt politiecommissaris James O'Neill (foto boven). Volgens de commissaris was het gebruik van de houdgreep "roekeloos en in tegenspraak met de gedragscode van de politie van New York".

Meest gelezen