Videospeler inladen...

Onbekend gangenstelsel ontdekt in mergelgroeve in Riemst

In Riemst is een opmerkelijke vondst gedaan. Er is daar een tot nu toe onbekend ondergronds gangenstelsel gevonden in de mergelgroeve Grote Berg.

Het waren mensen van de vzw Hulpdienst Groeven die de ontdekking deden tijdens een inspectie in de mergelgroeve Grote Berg in Zichen-Zussen. Achter een instorting vonden ze onder meer een 100 meter lange gang en ook twee plaatsen waar de mergel werd gewonnen. Alles is nog helemaal intact en onaangeroerd en heeft dus een grote erfgoedwaarde. 

Burgemeester Mark Vos (CD&V) is opgetogen over de onverwachte vondst. "Je ziet er onder meer twee volledig intacte werkfronten waar men de mergel uithaalde, maar waar men blijkbaar plots gestopt is. Er hangen daar ook nog originele opschriften. En bovendien is de omgeving niet aangetast door de champignonkweek , wat in de meeste andere groeven wel het geval is."

Afdrukken van klompen

Hoe oud het pas ontdekte gangenstelsel is, is nog onduidelijk. Op de grond zijn nog wel de afdrukken te zien van houten klompen. Dat is al een eerste sleutel om het mysterie op te lossen. Het staat wel nu al vast dat de erfgoedwaarde groot is. "De ontdekking is bovendien erg belangrijk voor de veiligheid", zegt burgemeester Vos. "Het is voortaan mogelijk om ook op die plaats de stabiliteit van de steunpilaren en plafonds te controleren."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen