Pieter De Crem (CD&V): "Sociaal-economische programma PS staat haaks op wat we in Vlaanderen willen"

Voor minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) kan een federale regering niet zonder Vlaamse meerderheid, en moet die een sterk sociaal-economisch programma kunnen voorleggen. "Maar het sociaal-economische partijprogramma van de PS staat haaks op de realiteit waarmee wij in Vlaanderen willen werken", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

De drie partijen die samen de Vlaamse regering willen vormen -CD&V, N-VA en Open VLD- zijn gisteren gestart met de voorbereidende gesprekken voor een regeerakkoord. Terwijl er op Vlaams niveau schot in de zaak komt, zijn de vooruitzichten op federaal niveau heel wat minder.

Eind juli zaten de twee grootste partijen langs beide zijden van de taalgrens -N-VA in Vlaanderen en PS in Wallonië- voor het eerst sinds de verkiezingen samen om de tafel. Sindsdien zijn er geen officiële gesprekken meer geweest. Het water tussen de twee partijen is bijzonder diep.

Dat werd afgelopen weekend eens te meer duidelijk toen Johan Van Overtveldt (N-VA) stelde dat de programma's van de twee partijen zodanig uit elkaar liggen dat een compromis maken niet realistisch is. En eind vorige week liet PS-politica Laurette Onkelinx optekenen dat ze geen deal met de N-VA zag zitten.

Afgelopen weekend trokken informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte naar koning Filip om verslag uit te brengen, maar een snelle oplossing, die is lang niet in zicht.

"Federale regering zonder Vlaamse meerderheid kan niet"

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem laat in "De ochtend" op Radio 1 verstaan dat de vorming van een federale regering wat hem betreft geen evidentie is. "Ik zie beweging vanuit de grootste partij van Vlaanderen, die de deurbel van de grootste partij van Wallonië indrukt, maar langs de andere kant van de taalgrens doen ze niet open."

Een ding is voor De Crem duidelijk: "Een federale regering zonder Vlaamse meerderheid, dat kan niet. Er liggen allerhande zware dossiers op tafel, denk bijvoorbeeld aan de brexit, waarvoor je een stevige basis nodig hebt. Maar ook als er een staatshervormingsagenda op tafel zou komen, moet die meerderheid solide zijn."

Als je kijkt naar het partijprogramma van de PS, zie je daar zaken in die heel haaks staan op de economische realiteit die wij in Vlaanderen willen.

Pieter De Crem

Voor minister De Crem moet een nieuwe federale regering een sterk sociaal-economisch programma hebben. "Maar als je dan kijkt naar het partijprogramma van de PS, zie je daar zaken in die heel haaks staan op de economische realiteit die wij in Vlaanderen willen."

"De PS wil de stemmen die ze verloren aan de communisten, terugwinnen", aldus De Crem. "Het terugschroeven van de pensioenleeftijd, de hervorming van de arbeidsmarkt van een 5-daagse naar een 4-daagse werkweek met behoud van loon... Dat is totaal onbevattelijk voor de sociaal-economische realiteit waarmee wij in Vlaanderen willen werken."

Bekijk het gesprek met Pieter De Crem in "De ochtend":

Videospeler inladen...

Meest gelezen