Oudste doorlopend actieve webcam ter wereld houdt er na 25 jaar mee op

De oudste doorlopend actieve webcam ter wereld houdt er na 25 jaar mee op. Dat vertellen de bedenkers in Amerikaanse media. Het gaat om de zogenoemde San Francisco FogCam die sinds 1994 de campus van de San Francisco State University in beeld brengt.

Een webcam met zicht op de campus van de San Francisco State University in de gelijknamige stad in de VS: het lijkt banaal, maar het is vandaag de oudste doorlopend actieve webcam ter wereld. Hij heet de San Francisco FogCam en zijn beelden zijn al 25 jaar ononderbroken op het internet te bekijken.

Aan dat verhaal komt eind deze maand een einde want bedenkers Jeff Schwartz en Dan Wong geven er de brui aan. "We voelden dat het tijd was om de webcam te laten gaan", vertellen ze aan SFGate.

"Trojan room"

Schwartz en Wong zetten de webcam in 1994 op toen ze computerlessen op de campus volgden. Hun inspiratie haalden ze bij een gelijkaardige aardigheid die enkele jaren geleden aan de universiteit van Cambridge op touw was gezet.

Wetenschappers aan die universiteit die in verschillende laboratoria werkten, moesten hun koffie steevast in het hoofdlab halen dat als de "Trojan room" bekend stond. Tot hun frustratie was de koffie vaak op wanneer ze daar aankwamen.

Daarom richtten ze een kleine camera op de koffiepot die drie keer per minuut een foto naar hun intranet doorstuurde waardoor iedereen vanaf haar of zijn werkplek kon zien of er nog koffie in de pot zat.

Op 22 november 1993 sloten ze de camera op het internet aan en in geen tijd was de "Trojan room" wereldberoemd. Jarenlang keken miljoenen mensen over de hele planeet naar de koffiepot, tot grote verbazing van de wetenschappers van de universiteit van Cambridge zelf.

Begin deze eeuw trokken ze de stekker uit de "Trojan room", onder meer omdat het steeds moeilijker was om de nodige software te onderhouden. De bewuste koffiepot haalde later 3.350 pond op een veiling op eBay.

Schwartz en Wong zijn niet weinig verbaasd dat hun San Francisco FogCam het intussen al 25 jaar uitzingt. "Het was gewoon een zijprojectje dat een eigen leven is gaan leiden. Mensen hielden ervan, dus bleven we doorgaan."

Holloway Avenue

De San Francisco FogCam veranderde meermaals van locatie op de campus, maar was meestal op de nabijgelegen Holloway Avenue gericht. Als hommage aan de "Trojan room" richtten Schartz en Wong de webcam ook soms op een koffiezaak in de buurt zodat kijkers die zin hadden in koffie konden nagaan of wel of geen mensen stonden aan te schuiven.

"We hebben geen goede uitkijkpunten of plekken om de webcam te plaatsen", verklaren Schartz en Wong de beslissing om de San Francisco FogCam ten grave te dragen. "De universiteit tolereert ons, maar ze steunt ons niet echt dus het was altijd aan ons om veilige locaties te vinden."

De San Francisco FogCam blijft tot en met 30 augustus actief. De website waarop de beelden al die jaren waren te zien, blijft online om het nageslacht aan het project te herinneren.

Meest gelezen