Russische duikboot Zeebrugge blaast laatste adem uit in Gent

In juni werd de Russische museumduikboot Foxtrot van Zeebrugge naar Gent gebracht. De onderzeeër lag jarenlang aan het museum Seafront, waar mensen hem konden bezoeken. Maar het werd te duur om hem te onderhouden. De roestbak wordt nu ontmanteld door sloopbedrijf Galloo in de Gentse haven.

"Eind juni werd de duikboot van Zeebrugge naar Gent gesleept, via de Westerschelde en het kanaal Gent-Terneuzen. Pas na het bouwverlof zijn we begonnen met de ontmanteling", zegt Peter Wyntin van recyclagebedrijf Galloo.

Primeur in Gent

Bij Galloo hebben ze ervaring met het slopen van schepen, zo werden al zestien Franse fregatten ontmanteld in Gent. Maar deze duikboot is een primeur voor het bedrijf. "Het is wel iets speciaals, maar uiteindelijk is het voor ons een stuk schroot als een ander", zegt Wyntin. "We gebruiken dezelfde procedures en methodes als bij het slopen van een schip of een ponton."

Zo'n 98 procent van de materialen kunnen gerecycleerd worden. De rest is isolatiemateriaal en asbest. Dat wordt door een gespecialiseerde firma verwijderd. Die saneren het schip gedurende een tweetal maanden. Daarna gaan de slopers aan de slag. Voor het einde van het jaar zou de onderzeeër helemaal tot schroot herleid moeten zijn.

In de jaren 90 verkochten de Russen heel wat van deze duikboten. Er zouden over de hele wereld nog een zestal als museumschip liggen, vermoedt Peter Wyntin. "Er liggen er zeker nog in Londen en Amsterdam. We hopen dat ook die schepen snel roesten en misschien wel door ons ontmanteld kunnen worden", lacht hij.

Meest gelezen