Videospeler inladen...

Procureur laat Open Arms-schip in beslag nemen en migranten van boord gaan

De procureur van Agrigento in Sicilië heeft een nieuw vonnis geveld in de aanslepende saga van het reddingsschip Open Arms. De migranten, die al twee weken en half op het Spaanse schip verblijven, moeten op het eiland Lampedusa aan land kunnen gaan. Tegelijk laat de procureur de boot in beslag nemen en opent hij een onderzoek tegen onbekenden wegens "opsluiting en verwaarlozing'" van personen. 

De procureur is volgens de krant La Repubblica zelf aan boord gegaan van het schip, samen met enkele artsen. Hij zou hebben vastgesteld dat de situatie onhoudbaar was. De ongeveer 90 migranten en vluchtelingen die er nog altijd verblijven, moeten de toestemming krijgen aan land te gaan. Daarnaast laat hij het schip in beslag nemen. Dat is een voorlopige beslissing, als onderdeel van een onderzoek tegen onbekenden voor het opsluiten en verwaarlozen van personen, maar ook voor "het weigeren van officiële handelingen".  

Wie de procureur met dat onderzoek precies in het vizier neemt, is niet duidelijk. Maar volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini is de zaak tegen hém gericht. Op zijn Facebook-pagina schampert hij dat het een schertsvertoning zou zijn als een rechter de minister zou vervolgen die permanent de grenzen van het land verdedigt. 

Met het vonnis komt er alweer een nieuwe wending in het verhaal. Eerder vandaag had Spanje al een oplossing aangeboden: een Spaans marineschip zou de Open Arms naar Mallorca begeleiden. De Open Arms ligt al sinds vorige week donderdag voor het Italiaanse eiland Lampedusa, met nu nog een negentigtal migranten en vluchtelingen aan boord. De toestand op het schip is intussen extreem moeilijk geworden, zegt de Spaanse ngo Pro Activa Open Arms.  

Salvatore Cavalli

Wanhoop

De voorbije dagen mochten tientallen opvarenden het schip al verlaten om medische redenen of omdat ze minderjarig zijn. Bij de achterblijvers groeide de wanhoop en frustraties blijkbaar met het uur. Ook vandaag sprongen zeker 15 migranten in het water in een poging zo Lampedusa te bereiken. De Italiaanse kustwacht haalde de zwemmers uit het water en bracht hen aan land.

UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties bekritiseerde die houding vandaag nog. “Geredde mensen zouden nooit gebruikt mogen worden als gijzelaars met het doel op politiek te scoren”, zo zei UNHCR-woordvoerder Andrej Mahecic. 

Intussen dreigt er al een nieuwe probleemsituatie. Een ander en groter reddingsschip, de Ocean Viking, vaart intussen ook al dagen op de Middellandse Zee tussen Malta en het Italiaanse eiland Linosa, in de hoop de 356 geredde migranten aan boord naar een veilige haven te brengen. Ook van dat schip komen er nu berichten over toenemende nervositeit, agressie en incidentjes. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen