Studio Skoop in Gent staat te koop: "Hopelijk komt er opnieuw een arthouse bioscoop in"

Studio Skoop in Gent staat te koop. Dat schrijft De Standaard. Al bijna een halve eeuw zijn in de bioscoop aan het Sint-Annaplein alternatieve films te zien. "Ik hoop dat er opnieuw een arthouse bioscoop in komt", zegt filmjournalist Roel Van Bambost.

Het is een waar monument in Gent: Studio Skoop, de bioscoop aan het Sint-Annaplein in het hart van de stad. Al bijna 50 jaar zijn daar alternatieve films te zien, maar daaraan komt binnenkort mogelijk een einde want het pand staat te koop.

"Het sluimerde al een paar maanden", zegt filmjournalist Roel Van Bambost. "Ik ben een beetje angstig. Studio Skoop ligt op een erg goeie plek in de stad. Als een projectontwikkelaar het complex koopt, dan bouwt hij er geen nieuwe bioscoop in, maar appartementen of zo. Het is natuurlijk dure grond."

"Het is een enorm complex waarmee je veel kan doen. Als filmliefhebber zou ik natuurlijk liefst hebben dat er opnieuw een arthouse bioscoop in komt. Gent heeft er nog een, de Sphinx aan de Korenmarkt. Ook die ziet de verkoop van Studio Skoop met lede ogen aan. Het zijn concurrenten, maar ze houden elkaar scherp. Bovendien is het aanbod aan alternatieve films erg groot en dat kan de Sphinx niet in zijn eentje aan."

Ook in tijden van Netflix gelooft Van Bambost in bioscopen als Studio Skoop. "Mensen hebben nog altijd interesse in zulke films. Soms zijn de bezoekersaantallen groot, soms wat minder. De Studio Skoop liep goed en ook het bijhorende café is legendarisch."

Studio Skoop organiseerde in de begindagen een soort filmgebeuren dat uiteindelijk tot Film Fest Gent uitgroeide. Die organisatie zou interesse hebben om Studio Skoop te kopen. Ook Lumière zou mogelijk interesse hebben.

Beluister hieronder het volledige gesprek met Roel Van Bambost op Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Meest gelezen