Vilvoorde wil verkoop afgeleide cannabisproducten beter reglementeren

De stad Vilvoorde gaat een reglement invoeren voor de verkoop van afgeleide cannabisproducten. De stad wil zo het misbruik aanpakken, want vaak weten de winkeliers zelf niet wat ze nu wel of niet mogen verkopen.

Tegenwoordig mogen winkels producten op basis van cannabis aanbieden. Het gaat om producten die gebaseerd zijn op CBD of cannabidiol. Ze bevatten geen of amper THC, dat is de stof die illegaal is. De afgeleide producten zijn dus legaal, maar er is niet voldoende controle op en daar wil de stad Vilvoorde nu wat aan doen. "Het probleem waait over uit Brussel", zegt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A). "We zien toch wel wat misbruik. Onder het mom van 'lichte' producten, verkoopt men producten die toch wel wat zwaardere cannabiswaarden bevatten. Die komen vrij in de handel en zo probeert men de wetgeving te omzeilen."

Erkenning

“Wij werden gealarmeerd door een aantal handelaars die het aanbod kregen van verdelers en zich afvroegen of alles nog wel conform de wetgeving was", zegt burgemeester Bonte. De stad gaat daarom een duidelijk reglement invoeren rond de verkoop en het aanbieden van afgeleide cannabisproducten. "Handelszaken die dergelijke producten verkopen zullen eerst erkend moeten worden door de stad en aan een ganse reeks voorwaarden moeten voldoen”, zegt burgemeester Bonte. Zo moeten ze onder andere een inventaris kunnen voorleggen met alle producten die ze aanbieden, met de herkomst en ook de gegevens van de leveranciers. 

Duidelijkheid

Het reglement is van toepassing op alle nieuw te openen en bestaande handelszaken op het grondgebied van de stad Vilvoorde die producten op basis van cannabis aanbieden. De handelszaken moeten zich ook op minstens 750 meter bevinden van scholen of andere plaatsen waar veel minderjarigen samenkomen. De burgemeester wil ook een oproep lanceren aan de hogere overheid om duidelijkheid te scheppen in wat mag en wat niet mag, en hoe het gecontroleerd kan worden.

Meest gelezen