AFP or licensors

Zelfs Ed Sheeran buisde ooit voor muziek! Nieuwe expo in het Verenigd Koninkrijk toont persoonlijke spullen van muzikant

De vader van muzikant Ed Sheeran organiseert een gratis tentoonstelling die vandaag opent in het Engelse Ipswich. Nog tot mei volgend jaar kunt u onder andere familiefoto's, persoonlijke spullen en schooldocumenten gaan bekijken. 

"Ed Sheeran: made in Suffolk", zo heet de tentoonstelling die vandaag opent in Ipswich, niet toevallig in de week dat de hyperpopulaire Ed Sheeran er met drie concerten zijn wereldtournee afsluit. Het begon als een ideetje van John Sheeran, vader van. Sheeran wilde de concerten van zijn zoon in zijn "thuisbasis" niet zomaar voorbij laten gaan en nam contact op met de lokale musea.

Het resultaat is een soort kadootje voor de fans, want de tentoonstelling is gratis te bezoeken en toont hoe de jonge Ed Sheeran z'n weg zocht en vond. Zo stopte hij 10 jaar geleden al snel met een muziekopleiding aan de "Academy of contemporary music" (academie voor hedendaagse muziek, red.) om het voorprogramma te kunnen spelen van Just Jack. Daar had hij zelfs een buis voor over, getuige het officiële document hieronder. (Een F is een onvoldoende, ook in Groot-Brittannië.)

AFP or licensors

Het moet gezegd dat andere schoolrapporten veel positiever waren, zo staat in een rapport uit 2004 geschreven dat Edward Sheeran een "natural performer" is. En op de Thomas Mills High School in Framlingham werd hij ooit verkozen als de "persoon die het meest waarschijnlijk beroemd zal worden". Dat "officiële" document hangt aan de muur van de tentoonstellingsruimte, net zoals posters en setlists van z'n eerste optredens (die toen nog 40 liedjes telden!).

Ed (12) kwam in pyjama en kamerjas naar beneden en bracht ons zijn allereerste nummer

John Sheeran

Naast familiefoto's uit het privéarchief zijn er verder ook voorwerpen uit videoclips en handgeschreven liedjesteksten te zien. Zo is het oorspronkelijke manuscript van "Castle on the hill", een ode aan de streek, te zien. Sheeran blijkt ook al jong gebeten door muziek, vertelt vader Sheeran: "Ik herinner me nog dat Ed als 12-jarige in z'n pyjama en kamerjas naar beneden kwam en voor ons "I love you" bracht, zijn allereerste zelfgeschreven nummer". Ook die teksten zijn bewaard, en worden nog tot mei volgend jaar in Ipswich getoond.

Een piepjonge Ed Sheeran, de foto is te zien in de expo
AFP or licensors

Meest gelezen