Ziekenhuis Ieper opnieuw volledig operationeel

Sinds dinsdagmorgen is het Jan Ypermanziekenhuis opnieuw volledig open. Gisteren viel het computernetwerk uit. Daardoor kon er niet worden geopereerd en was ook de spoedafdeling dicht.

Door een probleem met de computers moesten alle operaties gisteren geschrapt worden. Ook de spoedafdeling ging dicht. Patiënten die zich aanboden werden wel onderzocht, maar daarna doorverwezen naar andere ziekenhuizen of naar de huisarts.

Maar nu zijn de computerproblemen opgelost, zegt algemeen directeur Frederick Chanterie: "Gisteravond, vannacht en vanmorgen zijn de systemen getest en is alles opnieuw goed opgestart. We hebben er vertrouwen in dat het ziekenhuis weer op volle toeren kan draaien". 

Operatiezaal terug open
 

Sinds gisteren werden geen patiënten meer toegelaten en alle operaties die gepland waren voor maandag en dinsdag werden afgezegd. Nu is de operatiezaal opnieuw open en kunnen er weer ingrepen worden gepland. Ook de spoedafdeling is opnieuw volledig operationeel en de opnames zijn al volop bezig.

Noodplan werkt
 

"Met hele team, IT-dienst, alle personeel en artsen hebben we het noodplan gevolgd en dat heeft goed gewerkt. Op geen enkel moment was er een gevaar voor onze patiënten. Elke patiënt die zich aandiende, werd gezien door een arts en zo nodig werden de mensen doorverwezen naar de huisdokter of naar een ander ziekenhuis", zegt directeur Chanterie.

Oorzaak computerprobleem
 

De oorzaak van het computerprobleem is de zogenoemde verkeerswisselaar in het systeem. Die moet ervoor zorgen dat alle data verspreid raken en die verkeerswisselaar heeft het begeven. 

"Het klopt dat we zeer afhankelijk zijn van IT, net zoals andere bedrijven en organisaties. Een ziekenhuis dat 24 op 24 en 7 op 7 open is, heeft gelukkig een goed noodplan. Dat heeft gewerkt, dat is het belangrijkste", vult Chanterie nog aan.

Meest gelezen