Aanleg fietssnelweg langs kanaal Brussel-Willebroek eind deze maand eindelijk van start

Eind deze maand starten de voorbereidende werkzaamheden van de nieuwe fietssnelweg langs het kanaal Brussel-Willebroek. De eigenlijke aanleg start begin december. Dat is goed nieuws voor de fietsers, want de fietsroute was dringend aan vernieuwing toe.

Gedaan met fietsen tussen zwaar verkeer en slalommen tussen putten: er komt schot in de zaak van de nieuwe fietssnelweg die Brussel met Boom verbindt. De fietssnelweg loopt van het Brussels Gewest tot aan de Verbrande Brug in Grimbergen. 

Alles veilig

Het fietspad krijgt een breedte van vier meter, zodat fietsers veilig in beide richtingen kunnen rijden. "Daarnaast wordt het ook volledig conflictvrij gemaakt. Dat betekent dat opritten worden vermeden door bijvoorbeeld fietstunnels. Het is dus echt vergelijkbaar met de filosofie van een autosnelweg", vertelt Anton Cox van De Werkvennootschap, het bedrijf dat de fietssnelweg bouwt. Ook de groene invulling van de zones rondom het pad zal bijdragen tot de kwaliteit van de fietssnelweg. Met de komst van de fietssnelweg wordt gehoopt dat mensen vaker de fiets nemen naar hun werk.

Nieuwe weg

Niet alleen de fietssnelweg wordt opnieuw aangelegd, maar ook de weg wordt volledig vernieuwd. “Er wordt een nieuwe riolering aangelegd die de scheiding van regen- en afvalwater mogelijk maakt. Op verschillende plaatsen takken andere fietsroutes aan. Langs de route zijn er bushaltes en wordt een aansluiting op de Ringtrambus voorzien", klinkt het bij De Werkvennootschap. 

In augustus en september gaan de voorbereidingswerken van start. Vanaf 1 december start de eigenlijke aanleg ter hoogte van de Lenterik in Vilvoorde. De weg is dan volledig afgesloten en omleidingen worden voorzien. Die werkzaamheden op het grondgebied van de gemeente Vilvoorde lopen tot midden 2020.

 

Meest gelezen