Gentse Studentenraad wil dat sessie bij psycholoog anoniem kan worden terugbetaald: "Ouders moeten niet alles weten" 

Voor studenten moet het mogelijk worden om anoniem een terugbetaling te krijgen na een sessie bij een psycholoog. Dat stelt de Gentse Studentenraad voor na een rondvraag over mentaal welzijn bij meer dan 4.000 studenten. Ouders van studenten worden via de administratie steeds op de hoogte gebracht wanneer een sessie bij een psycholoog wordt terugbetaald. "Maar wat als je ouders geen begrip tonen, of zij liggen net aan de basis van het probleem, dan wil je het daar niet over hebben", klinkt het bij de studentenraad.

Dat jonge studenten kampen met problemen rond mentaal welzijn, is intussen een open deur intrappen. Begin deze maand bleek uit een bevraging aan de KU Leuven dat 1 op de 3 eerstejaarsstudenten worstelt met psychische problemen. Ook aan de Gentse Universiteit leverde een online enquête bij meer dan 4.000 studenten gelijkaardige resultaten op. Heel wat studenten willen wel psychologische begeleiding, maar zetten die stap momenteel niet.

Privacy, maar toch niet helemaal

De Gentse Studentenraad komt daarom met het voorstel om een sessie bij de psycholoog anoniem te laten terugbetalen. "Jongeren ouder dan 18 jaar hebben hun recht op privacy", legt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, uit. "Maar als je als jongere nog op het boekje van de mutualiteit van je ouders staat, zullen zij via de administratie op de hoogte worden gebracht dat er een terugbetaling is geweest bij de psycholoog."

"Dat gaat over papierwerk, briefjes die moeten worden ingedragen , tot het geld dat wordt terugbetaald op de rekening. Anoniem naar de psycholoog gaan, kan dus niet", zegt Nicky Vandeghinste van de studentenraad. "Maar wat als je ouders geen begrip tonen, of zij liggen net aan de basis van het probleem, dan wil je het daar niet over hebben", klinkt het. 

Anonieme terugbetaling

Een anonieme terugbetaling kan dat volgens de studentenraad verhelpen. Daarnaast moeten gratis en laagdrempelige initiatieven - Awel, het JAC, de OverKop-huizen, Tejo - nog breder bekend worden bij studenten, klinkt het.

Het Vlaams Patiëntenplatform steunt het voorstel van de studentenraad. "Er moet sowieso een oplossing komen voor jongeren van ouder dan 18 die hun privacy gegarandeerd willen zien", zegt Weeghmans. Daarover wil het Patiëntenplatform samen aan tafel zitten met de mutualiteiten. 

Alle details over terugbetaling van psychologische begeleiding vindt u hier terug. 

Meest gelezen