Videospeler inladen...

Asielcentrum Arendonk plaatst tenten om zo 70 extra opvangplaatsen te voorzien

Het opvangcentrum van Arendonk, in Antwerpen, plaatst deze week legertenten om 70 extra plaatsen voor asielzoekers te voorzien. Dat schrijft De Morgen. Op die manier breidt het asielcentrum zijn 420 plaatsen uit. Het voorbije jaar zijn er in ons land verschillende nieuwe asielcentra geopend, maar die zijn zo goed als allemaal volzet. Fedasil benadrukt dat de maatregel niet betekent dat de instroom van asielzoekers drastisch is gestegen. De extra tenten komen er omdat dossiers vertraging opliepen, waardoor de uitstroom lager ligt. 

Aan het opvangcentrum voor asielzoekers in het Antwerpse Arendonk worden deze week verschillende noodtenten geplaatst. Zij moeten de opvangcapaciteit van het centrum met een 70-tal plaatsen uitbreiden. Daarmee komt de teller in het asielcentrum op 500 plaatsen te staan, aangezien er normaal ruimte is voor een 420-tal asielzoekers. 

Fedasil, dat instaat voor de opvang van asielzoekers, benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat. "We spreken over enkele weken," zegt adjunct-woordvoerder Lies Gilis. "We zijn intussen op zoek naar extra gebouwen, zoals we er al vonden in Lommel, Moeskroen, Zaventem, Deurne en Couvin." Het gaat om nieuwe tijdelijke opvangcentra.

94 % van onze opvangcentra zijn volzet
Lies Gilis, Fedasil

Op die manier hoopt Fedasil een antwoord te bieden aan het dreigend tekort aan opvangplaatsen. Want hoewel de voorbije maanden in ons land de vijf nieuwe tijdelijke opvangcentra geopend werden, is er toch nog nood aan extra onderdak voor asielzoekers. "Met een globale bezettingsgraad van 94% zijn onze centra zo goed als volzet," zegt Lies Gilis, adjunct-woordvoerder van Fedasil. Op dit moment zijn er alles samen meer dan 23.000 plaatsen voor asielzoekers in ons land.

"Geen verhoogde instroom, wel lagere uitstroom"

Hoe komt het dat de plaatsen opnieuw verzadigd zijn? "We hebben geen verhoogde instroom, wel een lagere uitstroom. Er zijn minder mensen die ons opvangnetwerk verlaten, dan dat er bijkomen. Dat komt omdat ze langere tijd op hun uitspraak in hun asielprocedure moeten wachten. En zolang dat duurt, geven wij hen bed, bad, brood."

Ik hoop dat dit niet al te veel gevolgen zal hebben voor de omwonenden

Kristof Hendrickx (N-VA)

De burgemeester van Arendonk, Kristof Hendrickx (N-VA), hoopt intussen dat deze beslissing niet al te veel impact zal hebben op zijn gemeente. “En ik hoop vooral dat het niet te veel gevolgen zal hebben voor de omwonenden. Het gaat dus hopelijk om een tijdelijke situatie, zodat het draaglijk blijft. Wij krijgen per brief melding dat er bijkomende plaatsen zullen gecreëerd worden, verder hebben wij geen inspraak gehad."

"Tegen oktober of november weer meer dossiers behandelen"

Volgens minister van Asiel en Migratie in lopende zaken Maggie De Block (Open VLD) zouden tegen oktober de dossiers van asielzoekers weer sneller behandeld moeten kunnen worden, en zou er dus géén plaatstekort meer mogen zijn in opvangcentra. "We hebben zowel een achterstand bij de Dienst Vreemdelingenzaken, als bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen," verduidelijkt De Block.

Dat de dossiers tot nu toe trager werden verwerkt, ligt aan een personeelstekort bij de asieldiensten in 2018, zegt De Block. "Daar zijn al deels extra aanwervingen gebeurd, maar de mensen zijn er ook nog steeds in opleiding. Normaal kunnen ze tegen oktober of november weer meer dossiers behandelen." 

De tenten in Arendonk moeten dan ook een tijdelijke maatregel zijn, benadrukt De Block. "Hoe sneller die daar weg kunnen, hoe liever ik het heb", zegt de minister. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen