Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Migranten verlaten schip Open Arms in Lampedusa, maar ander schip dobbert nog altijd rond

Na bijna drie weken op zee zijn de migranten aan boord van het Spaanse reddingsschip Open Arms afgelopen nacht aan wal gegaan op het Italiaanse eiland Lampedusa. Maar een ander schip, met meer dan 350 migranten aan boord, dobbert nog altijd rond, wachtend op een oplossing.

Het Italiaanse gerecht beval gisteren dat de migranten die opgevangen werden door het reddingsschip van de Spaanse hulporganisatie Open Arms, moesten ontschepen in Lampedusa.

Ze gingen gisteren aan wal, nadat ze 19 dagen lang hadden vastgezeten aan boord, op enkele honderden meters voor de kust. Het schip zelf werd in beslag genomen.

Het Spaanse reddingsschip redde meer dan twee weken geleden zowat 150 mensen op de Middellandse Zee, in de Maltese reddingszone. Zowel Malta als Italië weigerden om het schip te laten aanmeren. Het schip zette koers naar het Italiaanse eiland Lampedusa, maar bleef daar dagenlang liggen, terwijl de toestand aan boord van kwaad naar erger ging. De voorbije dagen sprongen mensen uit wanhoop van boord om zo de kust te bereiken.

Zes Europese landen hebben zich intussen bereid verklaard om de migranten en vluchtelingen op te vangen.

356 migranten en vluchtelingen

Een ander schip, de Ocean Viking van de ngo's Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée, dobbert intussen ook al tien dagen lang rond op de Middellandse Zee, tussen Malta en Lampedusa. Het schip heeft 356 geredde migranten en vluchtelingen aan boord. 

Twee weken geleden vroeg het schip al om de toewijzing van een veilige haven, maar een antwoord is er nog altijd niet gekomen. "We weten dat verschillende Europese lidstaten werken aan een oplossing", zegt Frédéric Penard van SOS Méditerranée. 

"We weten ook dat ze een einde wensen te maken aan de huidige ad hoc-oplossingen, en willen komen tot een systematisch aanpak. Dat is ook wat wij vragen. Maar intussen moeten die mensen van boord kunnen gaan. De onderhandelingen kunnen niet blijven aanslepen terwijl meer dan 300 mensen in moeilijke omstandigheden vastzitten op zee."

Frankrijk zou al hebben toegezegd om 35 tot 45 migranten en vluchtelingen op te nemen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen