Videospeler inladen...

Braziliaanse president Jair Bolsonaro: "Branden in Amazonewoud zijn mogelijk door ngo's aangestoken"

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft geïnsinueerd dat ngo's de bosbranden in het Amazonegebied mogelijk veroorzaakt hebben. Op deze manier willen ze "de aandacht trekken" op de opschorting van de subsidies voor het behoud van de "long van de planeet". Het aantal bosbranden in het Amazonegebied bereikt dit jaar een triest record, dat heeft het Braziliaanse Centrum voor Ruimteonderzoek INPE gemeld. Het beleid van Bolsonaro wordt daarvoor nationaal en internationaal met de vinger gewezen.

In Brazilië woeden de hevigste bosbranden in jaren. Sinds januari zijn er 83 procent meer branden en brandlandbouw opgetekend in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het centrum INPE gedetecteerd. In totaal zijn 72.843 branden geregistreerd. In de meeste gevallen zijn privéterreinen getroffen, maar ook natuurgebieden blijven niet gespaard.

De opmerkelijke stijging in het aantal branden in Brazilië wordt in verband gebracht met het aantreden in januari 2019 van de uiterst rechtse Bolsonaro. Eén van de punten in zijn campagne was de belofte meer land vrij te maken voor de land- en de mijnbouw. 

We hebben geld weggehaald bij de ngo's

President Jair Bolsonaro

Insinuaties Bolsonaro

Maar volgens Bolsonaro zouden het de ngo's zelf kunnen zijn die aan de oorzaak van de bosbrand liggen. "Het zou kunnen gaan, maar ik bevestig het niet, om criminele daden van de ngo's om de aandacht te trekken op mijn persoon en op de Braziliaanse regering. Dat is de oorlog waarmee we worden geconfronteerd", aldus de Braziliaanse president.

Maar Bolsonaro gaf geen elementen die zijn beschuldiging zouden kunnen staven. "We hebben geld weggehaald bij de ngo's. Ze kregen 40 procent van hun subsidies uit het buitenland, die hebben ze niet meer. We hebben ook een einde gemaakt aan de publieke subsidies." Volgens de president ontstond het vuur op "strategische plaatsen". Bij de ngo's is het horen dat de beschuldigingen van Bolsonaro op niets gebaseerd zijn.

Videospeler inladen...

Noodtoestand afgekondigd

Dikke rookwolken bedekken grote delen van het land, zowel in ruraal als in stedelijk gebied. De staat Amazonas riep de noodtoestand uit in de hoofdstad Manaus en in het zuiden van de staat. De staat Acre, aan de grens met Peru, is eveneens zwaar getroffen. De laatste vijf dagen zijn er 9.507 vuurhaarden bijgekomen, vooral in Amazonegebied.

Zo zijn de vuurhaarden ook sterk toegenomen in de staten Mato Grosso en in Pará, twee staten waar de grens tussen landbouw en woud steeds meer opschuift in het nadeel van het Amazonebekken.

Bosbranden komen vaak voor in het droge seizoen. Maar deze branden zijn ook een populaire manier in de landbouw om terrein te winnen ten koste van het Amazonewoud. Het woud dat van essentieel belang is in de strijd tegen klimaatopwarming. 

In augustus en september valt in het gebied gemiddeld genomen minder neerslag. "Dat zijn geen geruststellende vooruitzichten", voegt de coördinator van de brandobservatie voor het Braziliaanse ruimtevaartbureau, Alberto Setzer nog toe. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen