"Menselijke" robots helpen klanten op weg in winkels in Hasselt

In de Hasseltse vestiging van ICT-winkel AUVA is de Cruzr-robot voorgesteld. Dat is een robot met een menselijke vorm die in de AUVA-winkels als verkoopassistent en animator zal worden ingezet.

De Cruzr-robot werd ontwikkeld door het Chinese bedrijf UBTech. Voor de software van de robot werd gerekend op de Belgische onderneming Zora Robotics. Verder werkt AUVA samen met Hogeschool PXL om te onderzoeken op welke manier de robot steeds beter aan de noden van de klanten kan tegemoetkomen.

Assistent en animator

AUVA zet de robot in om de taken van verkopers gedeeltelijk over te nemen. "De robot zal de verkoper helemaal niet vervangen. Hij zal wachtrijen beheren, klanten de weg wijzen en hen informatie verschaffen over producten en diensten. Op die manier kunnen verkopers zich focussen op het menselijke contact", aldus Raf Coomans van AUVA. De robot maakt de klantenervaring dus vooral aangenamer. Zo biedt Cruzr de klanten graag een kop koffie aan.

James

Naast de Cruzr, prijkt ook robot James in de vestigingen van AUVA. Deze robot kan zowel in bedrijven als thuis worden ingezet. James kan allerlei toepassingen in huis bedienen of verplegend personeel bijstaan bij de zorg van hulpbehoevenden. James wordt, in tegenstelling tot de Cruzr-robot, verkocht voor een prijs van 2.999 euro.

Meest gelezen