© 2019 SOPA Images

Facebook opent jacht op "fake news"

Mensen die op Facebook "fake news" willen verspreiden krijgen sinds kort een melding dat het verhaal niet klopt. Ze krijgen ook meteen een overzicht van artikels met het echte verhaal. Na de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump, waarbij heel veel nepnieuws verspreid werd, kondigde Facebook aan dat het harder wil optreden tegen nepnieuws.

Facebook kreeg na de verkiezing van Trump heel veel kritiek omdat de socialemediagigant gebruikt werd om "fake news" verhalen van de tegenkandidaten van Trump te verspreiden. 

Samenwerken met factcheckers

Facebook wilde er iets aan doen en startte in december 2016, vlak na de verkiezing van Trump, een samenwerking met factcheckers, mensen en organisaties die nepnieuws detecteren en signaleren. Deze samenwerking werpt nu haar vruchten af.

Hieronder zien we iemand die een "fake news" verhaal van het Amerikaans congreslid van de Democraten, Alexandria Ocasio-Cortez, verspreidt. Ocasio-Cortez zou gezegd hebben dat de Amerikaanse soldaten te veel betaald worden. Dit soort berichten wordt gretig gedeeld onder aanhangers van Trump. 

Lees verder onder de foto

Omdat de factcheckers het verhaal gecheckt en gesignaleerd hebben aan Facebook, krijgen de lezers verschillende artikels te zien die het nepnieuws "debunken" of rechtzetten. In dit geval komt het bericht van een satirische website en heeft Ocasio-Cortez nooit gezegd dat de soldaten te veel betaald werden. 

Voorlopig bestaat deze toepassing alleen in een beperkt aantal landen.

Het is nog onduidelijk wanneer die in ons land zal verschijnen. 

Meest gelezen