Videospeler inladen...

Pulsvisserij is voortaan verboden voor Belgische kust, garnaalvissers zijn blij

Voortaan mag niet meer aan pulsvisserij gedaan worden in het Belgische deel van de Noordzee. Dat heeft Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) gezegd in Nieuwpoort. De garnaalvissers zijn blij: "De pulsvissers, vooral Nederlanders, roven onze visgronden leeg. We vangen alleen nog maar garnaal. Alle tong en pladijs is opgevist door die Nederlanders", zegt kustvisser Rudy Beuckels.

Pulsvisserij is een techniek waarbij platvissen, zoals tong en schol, met stroomstoten van de zeebodem worden verjaagd en zo in de netten zwemmen. Het zijn vooral Nederlandse vissersvaartuigen die dat toepassen. Minister Koen Van den Heuvel: "Die pulsvisserij is oneerlijke concurrentie en zorgt ervoor dat de zeebodem wordt leeggehaald. Europa verbiedt die vistechniek vanaf 2021. Maar ik heb daar niet op gewacht. Op vraag van de kustvissers en de sportvissers heb ik nu al een volledig verbod op pulsvisserij uitgevaardigd. Vanaf nu zullen overtreders geverbaliseerd en vervolgd worden.”

minister, vismijn

In Nieuwpoort is de voorbije jaren fel geprotesteerd tegen de pulsvisserij. Daar zijn ze dan ook erg blij dat het verbod er nu al komt. "We hopen dat er genoeg controle zal zijn zodat de Nederlandse pulsvissers weg blijven uit onze visgronden", zegt kustvisser Rudy Beuckels. "Het zal trouwens nog een hele tijd duren vooraleer de visbestanden voor onze kust hersteld zullen zijn. Over vier à vijf jaar zal er voor ons weer genoeg tong, schol en pladijs zitten".

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen