AFP or licensors

Generaal Burhan en leden raad leggen eed af van overgangsregering in Soedan

In Soedan, in de hoofdstad Khartoem, heeft luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan de eed afgelegd als nieuwe leider van het Afrikaanse land. Dat heeft het staatsnieuwsagentschap SUNA gemeld. Ook de 11 leden van de overgangsraad, die bestaat uit militairen en leiders van de prodemocratische burgerbeweging, hebben de eed afgelegd. Deze raad moet het land gedurende een overgangsperiode van ruim drie jaar leiden, daarna volgen er verkiezingen. 

Luitenant-generaal Burhan zat de militaire overgangsraad voor na de afzetting van ex-president Omar al-Bashir tijdens de militaire staatsgreep in april. Hij heeft een lange militaire carrière. Hij was onder andere bevelvoerder van de grondtroepen van Soedan.

Luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan legt eed af
AFP or licensors

Burhan is geboren in 1960. Hij zal de komende 21 maanden de soevereine raad leiden. Die raad bestaat uit zes burgers en vijf officieren. Een burger zal de leiding van die soevereine raad overnemen voor de resterende 18 maanden tot 2022. Dan vinden er verkiezingen plaats.

Akkoord

Afgelopen zaterdag werd er een akkoord ondertekend tussen de Alliantie voor Vrijheid en Verandering, de motor van de protestbeweging, en het leger. Dat akkoord heeft bepaald hoe de macht verdeeld zou worden. De prodemocratiebeweging verkreeg twee derde van de zitjes in de Soedanese wetgevende raad en de macht om de premier te kiezen. De militaire overgangsraad kiest de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie.

Luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan en leider protestbeweging Ahmad Rabie na akkoord
AFP or licensors

Meest gelezen