Pier van Blankenberge uit 1894 krijgt grondige opknapbeurt

De bekende Pier van Blankenberge wordt grondig gerestaureerd. De hele betonnen wandelweg richting de kop van de pier wordt de komende jaren vervangen. Ook het stuk rond de brasserie wordt vernieuwd.

De stad Blankenberge heeft al langer plannen om de Pier te restaureren. En nu zijn ook de centen er. Aftredend Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts (N-VA) maakt 6,1 miljoen euro vrij voor de restauratie. Het is de bedoeling om de Pier in ere te herstellen met nieuwe witte pilaren, zoals in het oorspronkelijke plan. De Pier van Blankenberge is de oudste aan de Atlantische kust van Europa. Hij ligt er al van in 1894.

Alom bekend

“De Pier van Blankenberge maakt deel uit van ons collectief bewustzijn”, zegt Weyts. “Elke Vlaming kent de Pier: de meesten van ons hebben er waarschijnlijk al eens over gewandeld. We gaan de Pier nu in de oude glorie herstellen. Op basis van de oorspronkelijke plannen gaan we de Pier herbouwen in witte beton, wat de constructie ook beter zal wapenen tegen de tand des tijds”.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen