Grote gasinvestering uit Qatar lijkt nu ook in Vilvoorde van de baan

De investering van 2,5 miljard euro in vier gascentrales in ons land, gefinancierd vanuit onder meer Qatar, is bijzonder onzeker. De centrales zouden komen op de sites van Langerlo (Genk) en Vilvoorde, maar het project voor Langerlo is definitief van de baan. Ook in Vilvoorde geloven ze er nu niet meer in. Al houdt de investeerder zelf vol dat het project wél nog doorgaat.

In mei van dit jaar fronste de energiewereld de wenkbrauwen toen, vanuit het niets, een Belgische zakenman die gebaseerd is in Qatar een grote investering aankondigde: zijn Luxemburgse holding BTK had fondsen om, tegen 2024-2025, vier gascentrales te bouwen, zonder subsidies. Meteen zou het capaciteitsprobleem bij de sluiting van onze kerncentrales van de baan zijn. Het geld zou komen vanuit Qatar zelf, Zwitserland en de Verenigde Staten. Het overheidsbedrijf Qatargas zou het gas leveren. Minister van energie Marie-Christine Marghem reageerde opgetogen.

Deadlines gepasseerd

Drie maanden later blijft van het enthousiasme van toen niet veel meer over. De huidige eigenaars van de site in Langerlo lieten begin deze maand al weten geen rekening meer te houden met de Qatarees-Luxemburgse investering. Er waren te veel deadlines gepasseerd zonder een definitief akkoord. Blijft over: een investering voor de helft van 2,5 miljard euro, voor twee in plaats van vier centrales, in Vilvoorde.

Maar ook in Vilvoorde zijn ze nu sceptisch. De site waarin zou worden geïnvesteerd is op dit moment in handen van het Bulgaarse Energy Market. Topman Guy Willemot van Energy Market Generation Brussels noemt het BTK-verhaal intussen ongeloofwaardig. "De termijnen zijn verstreken dus we gaan ervan uit dat de kans dat BTK hier investeert, verwaarloosbaar zijn. Voor ons is dit nu eigenlijk van de baan."

"Een beetje vertraging"

Bij de Belgische Marc Segers van BTK, klinkt een ander geluid. Vanuit Qatar laat hij ons weten dat zijn investering in Langerlo inderdaad niet doorgaat, maar Vilvoorde zeer zeker nog wel. Er zijn wat vertragingen geweest door interne verschuivingen in het bedrijf. Segers geeft toe dat hij in het verleden wat te snel heeft gecommuniceerd maar hij blijft wel geloven in zijn project voor Vilvoorde.

Bij het kabinet van federaal minister van energie Marghem is te horen dat "de minister geen commentaar wil geven op individuele dossiers maar dat ze wel blijft hopen op kandidaten voor de uitbating van gascentrales." Ook Guy Willemot laat verstaan dat BTK zeker niet de enige kandidaat was om te investeren. Alles samen zouden er een tiental geïnteresseerden zijn. Al wachten de andere investeerders wél op de uitwerking van het subsidiesysteem voor de gascentrales.

Meest gelezen