AFP or licensors

Indonesië stuurt 1.200 agenten naar West-Papoea om onrust te beteugelen

De Indonesische regering stuurt 1.200 politiemanschappen naar de provincie West-Papoea, waar het al dagenlang onrustig is. De agenten moeten onder meer jacht maken op 250 gevangenen die na een opstand uit de gevangenis zijn ontsnapt.

De onlusten in West-Papoea zijn begin deze week uitgebarsten na de arrestatie van enkele tientallen studenten, die -zo bleek uit een filmpje- door de politie racistische beledigingen naar het hoofd geslingerd kreeg.

Maandag gingen duizenden mensen de straat op in West Papoea en de naburige provincie Papoea. Beide provincies liggen in het uiterste oosten van Indonesië op de westelijke helft van het grote eiland Nieuw-Guinea (op de oostelijke helft van het eiland ligt Papoea-Nieuw-Guinea, dat geen deel uitmaakt van Indonesië). De lokale donkere bevolking verschilt etnisch en taalkundig sterk van de rest van de Indonesiërs.  

De demonstranten staken verschillende regeringsgebouwen en het parlement in brand. Ook in een vleugel van een gevangenis werd brand gesticht, waardoor 250 gedetineerden konden ontsnappen. Op hen wordt nog altijd jacht gemaakt.

(lees voort onder het kaartje)

Sinds de jaren 60, toen de twee Papoea-provincies werden overgedragen aan Indonesië, zijn er opstanden van separatisten die de onafhankelijkheid eisen, maar die zijn geen partij voor het grote Indonesische leger. Bovendien heeft Indonesië veel migranten uit de rest van het land laten overbrengen naar het gebied, waardoor bijna de helft van de inwoners nu van Maleise (Indonesische) afkomst is. Eind vorig jaar werd een twintigtal Indonesische arbeiders in Papoea gedood door separatisten. Het leger sloeg toen terug met harde repressie.

AFP or licensors

Meest gelezen