Klacht na mislukte reddingsoperatie van varkens in beerput

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights dient een klacht in bij de dienst Dierenwelzijn wegens dierenmishandeling en bewuste nalatigheid in een levensbedreigende situatie, nadat twaalf varkens die door de vloer van een varkensstal in het West-Vlaamse Ruiselede waren gezakt, niet gered konden worden. Dat meldt de organisatie woensdagavond in een persbericht. 

De brandweer was ter plaatse gekomen om de dieren te evacueren, maar volgens Animal Rights weigerde de boer om de beerput eerst leeg te halen waardoor de reddingsoperatie niet kon doorgaan. "Dit is het ware gezicht van de veeteelt: er is geen greintje compassie voor de dieren. Zelfs niet als ze dreigen te verdrinken in hun eigen mest", zegt Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout. 

Bij de brandweer klinkt het formeel dat de eigenaar er wel alles aan gedaan heeft om de dieren te redden. De reddingsactie is gestaakt, omdat door technische problemen, de veiligheid van de brandweermannen niet kon gegarandeerd worden. 

Animal Rights vraagt ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om meer uitleg. "Heeft het ministerie van Dierenwelzijn een zicht op hoeveel gelijkaardige ongevallen er in het verleden al gebeurd zijn en werd daar telkens al het nodige gedaan om de dieren te redden? Welke stappen zullen er in de toekomst ondernomen worden zodat landbouwdieren niet aan hun lot worden overgelaten wanneer stalvloeren het begeven? Kunnen boeren gedwongen worden om hun beerput leeg te halen zodat de reddingsactie kan doorgaan?", wil de dierenrechtenorganisatie weten.

Volgens Animal Rights werd er dit jaar al melding gemaakt van minstens vier eerdere gelijkaardige ongevallen. Telkens kwam de brandweer ter plaatse om de dieren uit de mestopslag te halen. Vorige week zakten nog acht varkens door de stalvloer in Meulebeke en begin dit jaar vielen er 70 varkens in de beerput van een stal in Ingelmunster waarbij een onbekend aantal dieren om het leven kwam, luidt het tot slot.

Meest gelezen