Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Migrantenkinderen kunnen voor onbepaalde tijd worden vastgehouden volgens nieuwe Amerikaanse regelgeving

Migrantenfamilies die vanuit Centraal-Amerika illegaal de grens met de Verenigde Staten oversteken, zouden binnenkort voor onbepaalde tijd kunnen worden vastgehouden. De regering-Trump heeft daarover een nieuwe regelgeving voorgesteld, die in de plaats moet komen van een bepaling uit 1997. 

Migranten die de zuidgrens van de Verenigde Staten illegaal oversteken, worden vastgehouden in detentiecentra terwijl het gerecht hun asielaanvraag behandelt. Die behandeling duurt meestal maanden. 

Maar families met kinderen horen binnen de 20 dagen vrij te komen. De Amerikaanse immigratiediensten zijn immers gebonden aan een bepaling uit 1997, de zogeheten Flores-regeling, die de termijn beperkt waarbinnen migrantenkinderen kunnen worden vastgehouden in detentiecentra.

De regering-Trump vindt dat die bepaling migranten aanmoedigt om kinderen mee te nemen als ze illegaal de grens oversteken, opdat ze zouden worden vrijgelaten terwijl hun zaak nog hangende is.

(lees voort onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Om de bepaling te omzeilen, werden migrantenkinderen het voorbije jaar van hun ouders gescheiden, een praktijk die veel ophef veroorzaakte. Kinderen gingen naar opvangcentra of pleeggezinnen, terwijl hun ouders opgesloten bleven.

Nu komt de regering dus met een nieuwe regelgeving, waardoor migrantenfamilies met kinderen voor onbepaalde tijd kunnen worden vastgehouden. 

De nieuwe regelgeving wordt komende vrijdag gepubliceerd en zou dan na 60 dagen in voege treden. Maar naar verwachting zal ze worden aangevochten in de rechtbank, waardoor het zou kunnen dat ze pas later in voege zal treden.

Bekijk hieronder Björn Soenens live vanuit New York in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen