Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Pakistan wil conflict over Kashmir voor Internationaal Gerechtshof brengen

Pakistan wil het conflict met India over de regio Kashmir voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag brengen. Dat heeft de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken vannacht bekendgemaakt. Het Internationaal Gerechtshof is het belangrijkste gerechtelijke orgaan binnen de Verenigde Naties.

"Er is een principeakkoord over de beslissing om de zaak van het gecontesteerde Kashmir naar het Internationaal Gerechtshof te brengen", zo verklaarde de minister aan de lokale media. Hij zegt dat "alle juridische aspecten" in overweging werden genomen bij de beslissing.

Het is de bedoeling om alles zo snel mogelijk voor het gerechtshof te brengen. De zaak zou vooral focussen op mensenrechtenschendingen die er, volgens de Pakistaanse regering, door India worden aangericht.

India en Pakistan strijden al sinds de onafhankelijkheid van het vroegere Brits-Indië en de opsplitsing in India en Pakistan in 1947 over Kashmir. De twee landen eisen elk het volledige grensgebied op. India en Pakistan vochten ook al twee oorlogen uit over de regio.

Begin deze maand had Delhi het autonome statuut van Indiaas Kashmir ingetrokken en verschillende veiligheidsbeperkingen opgelegd in de regio. Door die maatregel werd het langdurige conflict tussen India en Pakistan over de controle over Kashmir verder aangewakkerd. Veel inwoners sloegen ook op de vlucht. De Britse regering riep gisteren zowel Pakistan als India op om tot een dialoog te komen en aan de onderhandelingstafel naar een oplossing te zoeken. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen