Giuseppe Conte (rechts) spaarde de harde woorden voor minister Matteo Salvini (links) niet.

Hoogspanning in Italië: vindt president uitweg uit de crisis?

De Italiaanse president Sergio Mattarella begint vandaag aan zijn eerste van twee dagen van gesprekken met politieke leiders, in de hoop een uitweg te vinden uit de crisis die het land in de greep houdt. Premier Giuseppe Conte bood gisteren zijn ontslag aan en spaarde zijn kritiek voor minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini niet. Die wil het liefst van al verkiezingen, "maar er zijn nog alternatieven", zegt VRT NWS-journalist Willem Van Mullem.

Politieke crisis in Italië. Premier Giuseppe Conte (partijloos) kondigde gisteren het ontslag van zijn regering aan na een vlammende toespraak in het parlement, waarin hij zijn minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega Nord) stevig de mantel uitveegde.

Salvini legde twee weken geleden een bom onder de coalitie van de radicaal-rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging. Hij diende een motie van wantrouwen in en vroeg zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen.

"De minister van Binnenlandse Zaken handelde uit persoonlijke ambities en partijbelangen. Zijn houding toont weinig gevoeligheid en een groot gebrek aan respect voor de politieke instellingen. Beste Matteo, door deze crisis te ontketenen, draag je een grote verantwoordelijkheid. Je vraagt de volle macht om het land te besturen. Sta me toe te zeggen dat jouw houding me zorgen baart", aldus Conte tegen Salvini.

Die leek niet het minst onder de indruk. "Ik zou alles opnieuw doen wat ik heb gedaan. Alles", waren de eerste woorden van zijn toespraak.

"Iedereen kijkt naar de president"

President Sergio Mattarella heeft het ontslag van de regering aanvaard, maar vraagt Conte voorlopig aan te blijven als hoofd van een regering in lopende zaken. Dat biedt hem de mogelijkheid om andere oplossingen te zoeken dan opnieuw verkiezingen uit te schrijven. De sfeer is bijzonder gespannen en het is moeilijk te voorspellen wat er nu zal gebeuren, zegt VRT NWS-journalist Willem Van Mullem, die Italië volgt. "Het is zet en tegenzet, het beweegt heel snel en heel veel."

"Iedereen kijkt nu naar Mattarella. Het is aan hem om alles af te tasten, aan te voelen wat er mogelijk is." Mattarella begint vandaag aan de eerste van twee dagen van gesprekken met de voorzitters van de Kamer en de Senaat en de leiders van de politieke partijen. Salvini zou het liefst zo snel mogelijk naar de stembus gaan. Maar ook een alternatieve meerderheid behoort tot de mogelijkheden.

"Een optie die daarin genoemd wordt, is een samenwerking tussen de Vijfsterrenbeweging en de linkse sociaal-democraten van de Partito Democratico. "Maar dat lijkt mij heel erg onwaarschijnlijk. De Vijfsterrenbeweging heeft zo hard en zo lang oppositie gevoerd tegen de Partito Democratico, toen die nog in de meerderheid zat."

"Conte is van ons"

Het was in ieder geval een opmerkelijk beeld in het Italiaanse parlement gisteren. Premier Conte die Salvini rechtstreeks aanspreekt en de mantel uitveegt terwijl Salvini langs zijn rechterzijde zit. Aan zijn linkerzijde: Luigi di Maio van de Vijfsterrenbeweging.

"Die kon zijn leedvermaak toch niet altijd onderdrukken toen Conte Salvini op de vingers tikte. Di Maio postte vooraf overigens een lange mededeling op Facebook waarin hij zijn steun voor Conte uitsprak en hem zijn vriend noemde. De Vijfsterrenbeweging heeft Conte toendertijd voorgesteld als premier. Conte is van ons, wil ze zeggen."

Italië-expert Willem Van Mullem geeft meer uitleg:

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage uit "Terzake" (20/08/2019):

Videospeler inladen...

Meest gelezen