Sit-in station Yuen Long
AFP or licensors

Sit-in in Hongkong om gewelddadige aanval op betogers in metrostation te herdenken

In Hongkong werd er in het treinstation Yuen Long een sit-in georganiseerd. Het is namelijk exact een maand geleden dat gemaskerde mannen antiregeringsbetogers in het station aanvielen met stokken, daarbij vielen tientallen gewonden. In de voormalige Britse kolonie is het al wekenlang onrustig door protesten omdat inwoners de groeiende inmenging van China vrezen. 

De betoging in het station verliep vreedzaam tot de oproerpolitie aankwam. Zo’n honderd gemaskerde betogers barricadeerden de toegang tot het gebouw. De betogers grepen naar brandblussers, schoonmaakmiddelen, bier, olie en probeerden zo te verhinderen dat de politie het gebouw binnenkwam. 

(Lees verder onder foto)

Sit-in station Yuen Long
AFP or licensors

Een maand geleden vielen tientallen gemaskerde mannen op een erg gewelddadige manier betogers aan, daarbij raakten bijna 50 demonstranten en toevallige voorbijgangers gewond. Sommigen waren er zeer erg aan toe.

Volgens activisten ging het om leden van een criminele organisatie die gestuurd werden door de overheid. In China worden wel vaker bendes ingezet door de overheid om mensen bang te maken tijdens protestacties of sociale conflicten. De politie kwam toen pas een uur na de feiten ter plaatse, de aanvallers waren ondertussen weg. 

(Lees verder onder foto)

Sit-in station Yuen Long
AFP or licensors

Maar politiechef Stephen Lo noemt de beschuldigingen over een "samenzwering tussen de politie en de bendes" laster en verzekerde dat de aanvallers zouden vervolgd worden. Ondertussen werden er al 28 mensen gearresteerd, die volgens de politie betrokken waren bij de gewelddadige aanval.

Wekenlang protest

De betogingen in Hongkong duren nu al wekenlang. Aanvankelijk waren ze gericht tegen een wet die uitlevering van verdachten aan China mogelijk maakt. Maar zelfs toen die wet in de ijskast belandde ging het protest door. De betogers eisen respect voor de eigenheid van Hongkong, meer democratie en minder inmenging van China. 

Sit-in station Yuen Long
AFP or licensors

Meest gelezen