Xavier DESMIER/GAMMA-RAPHO

Titanic vergaat tweede keer: nieuwe duik toont aan dat bacteriën het "onzinkbare schip" verder aanvreten

Voor het eerst in bijna 15 jaar tijd is er opnieuw een duikexpeditie geweest naar het beroemdste scheepswrak ter wereld: dat van de Titanic. De expeditie werd gefilmd en die beelden tonen aan hoe de toestand van het wrak er verder op achteruitgaat. Bacteriën doen zich te goed aan het staal, waardoor de Titanic langzaam maar zeker definitief verloren gaat.

Even terug naar de nacht van 14 op 15 april 1912. De Titanic - op dat moment het grootste en meest luxueuze schip ter wereld - zit middenin haar eerste reis, van Southampton naar New York.

Omstreeks 23.40 uur gebeurt het ondenkbare: het "onzinkbare" schip vaart tegen een ijsberg en raakt ernstig beschadigd. Twee uur en 40 minuten na de aanvaring verdwijnt de Titanic onder het wateroppervlak. Sindsdien ligt het schip op de bodem van de Atlantische Oceaan, op een diepte van bijna 4 kilometer. Pas in 1985 werd het wrak ontdekt.

De Titanic liep tijdens haar finale duik 107 jaar geleden al bijzonder zware averij op. Het schip brak in tweeën en de achtersteven implodeerde bij het zinken volledig. Bij vorige duikexcursies werd dan ook vooral de voorsteven onderzocht, omdat dat deel min of meer intact bleef. Beide wrakstukken liggen overigens op 600 meter van elkaar verspreid op de zeebodem.

(lees verder onder foto en zinkanimatie van National Geographic)

Bad van de kapitein verloren

Bij die vorige duikexpedities was al duidelijk geworden dat het wrak van de Titanic ernstig wordt aangetast door bacteriën. De bacterie kreeg de naam halomonas titanicae. Het micro-organisme doet zich te goed aan al het ijzer van de Titanic, waardoor poreuze roestformaties ontstaan die uiteindelijk als poeder uiteenvallen.

Gedurende de opeenvolgende duikexcursies in het verleden zagen wetenschappers de toestand van de Titanic er steeds verder op achteruitgaan. Het kraaiennest - waaruit de uitkijkers de avond van de 14e april 1912 de ijsberg spotten - is bijvoorbeeld op die manier sinds de ontdekking van het wrak verdwenen.

De recente expeditie toont nu aan dat het Titanic-wrak verder wordt aangevreten. "De meest choquerende achteruitgang zagen we bij de officierskwartieren aan de stuurboordzijde", zegt Titanic-historicus Parks Stephenson aan de BBC. "Daar was ook het verblijf van de kapitein. Diens badkuip was een van de bekendste beelden uit het wrak. Maar dat is nu verdwenen, dat deel is namelijk helemaal ingestort."

(lees verder onder de afbeeldingen)

(c) Getty Images

De badkuip van kapitein Edward John Smith gefotografeerd tijdens een expeditie in 1996:

(c) Getty Images

De recente expeditie is gefilmd door Atlantic Productions. Op die beelden - die zullen worden gebruikt in een documentaire - zien we onder meer de boeg van de Titanic.

Hoelang het scheepswrak nog te gaan heeft, is niet duidelijk. Schattingen lopen uiteen van nog een paar jaar tot enkele tientallen jaren. Overigens: het is in de eerste plaats de stalen structuur die het begeeft, andere materialen zullen allicht wel nog overblijven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen