Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

VS-president Donald Trump jaagt Amerikaanse joden tegen zich in het harnas

Amerikaanse joden die voor de Democraten stemmen zijn ofwel "onwetend", ofwel "deloyaal", afvallig tegenover Israël. Met die uitspraak heeft de Amerikaanse president Donald Trump veel joden tegen zich in het harnas gejaagd. "Trump probeert de Amerikaanse joden tegen elkaar uit te spelen en ervoor te zorgen dat de Democraten worden bestempeld als anti-joods, anti-Israël", zegt correspondent in de Verenigde Staten Björn Soenens.    

"Joodse Amerikanen die voor de Democraten stemmen zijn ofwel totaal onwetend of geven blijk van een grote ontrouw", zo zei Trump. Tegenover wie ze die ontrouw, "disloyalty", aan de dag leggen, preciseerde hij niet. Mogelijk bedoelde hij afvalligheid jegens Israël.

Trumps uitspraak viel absoluut niet goed bij veel joden in de VS. "Je moet weten dat zo'n 80 procent van de Amerikaanse joden meestal voor de Democraten stemt", zegt correspondent Björn Soenens in de VS.

"Als er één ding is wat beide partijen -Democraten en Republikeinen- gemeen hebben, dan is het een vrij grote loyauteit tegenover Israël, maar Donald Trump probeert de Amerikaanse joden uit elkaar te spelen en ervoor te zorgen dat de Democraten bestempeld worden als anti-joods, anti-Israël."

"Pro-joods" is niet gelijk aan "pro-Israël"

"Trump wil zeer pro-Israël zijn, maar stelt pro-joods altijd gelijk aan pro-Israël. Als je tegen Israël bent, ben je een antisemiet, volgens Trump, maar dat klopt natuurlijk niet", zegt Björn Soenens.

"De Amerikaanse joden zouden juist zijn nieuwe uitspraak wel eens kunnen beschouwen als anti-joods, bijna antisemitisch. Want het is niet omdat zij niet achter al het beleid van Israël staan, dat ze daarom slechte joden zouden zijn."

Bovendien nemen joodse organisaties ook aanstoot aan de beschuldiging van ontrouw op zich. Aanklachten van ontrouw zijn doorheen de geschiedenis altijd al gebruikt om joden aan te vallen, zeggen ze. Ook wordt joden volgens de organisaties vaak aangewreven dat ze er een "dubbele loyauteit" op nahouden, of dat ze zich loyaler zouden opstellen jegens Israël dan jegens hun eigen land.

Eerder ook al omstreden tweet

De uitspraak van Trump volgt kort na een controversiële tweet van enkele dagen geleden, waarin de president de Democratische politici Rashida Tlaib en Ilhan Omar viseerde, die kritisch staan tegenover het beleid van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. 

Met zijn tweet kreeg Trump gedaan dat Israël de twee Democrates de toegang ontzegde, toen ze de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem hadden willen bezoeken.  

Invloedrijke joodse organisaties reageerden daarop ook al overwegend negatief. Ze lieten weten dat ze de opvattingen van de beide politici niet steunden, maar desondanks wel vonden dat Israël hen niet de toegang had mogen weigeren. "Israël heeft niet wijs gehandeld", klonk het toen.  

Meest gelezen