Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Naties willen dat Rohingya enkel vrijwillig terugkeren naar Myanmar

De repatriëring van duizenden Rohingya naar Myanmar vanaf donderdag moet gebeuren op volledig vrijwillige basis. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag benadrukt. Intussen beraadt de VN-Veiligheidsraad zich, op vraag van België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, achter gesloten deuren over de kwestie.

"Elke terugkeer moet vrijwillig en duurzaam zijn en in alle veiligheid en waardigheid gebeuren", verklaarde VN-woordvoerder Stéphane Dujarric tijdens zijn dagelijkse persbijeenkomst. "Het is belangrijk dat de vluchtelingen voldoende informatie krijgen met het oog op het nemen van een beslissing."

Vanaf donderdag wordt normaal gezien begonnen met de repatriëring van ruim 3.400 Rohingya-vluchtelingen van kampen in buurland Bangladesh naar Myanmar. Verwacht wordt dat er dagelijks tot zo'n 300 mensen zullen worden overgebracht. Een eerdere poging in november vorig jaar om meer dan 2.000 vluchtelingen terug naar Myanmar te brengen, mislukte bij gebrek aan overleg door Myanmar en Bangladesh met de VN en de vluchtelingen zelf.

Woensdag riep mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) Myanmar én Bangladesh nog op om de operatie van donderdag niet te laten doorgaan. Volgens Meenakshi Ganguly, HRW-directeur voor Zuid-Azië, moet Myanmar de systematische vervolging en het geweld tegen Rohingya nog aanpakken, en hebben vluchtelingen daarom "alle reden om te vrezen voor hun veiligheid als ze terugkeren".

De Rohingya-moslims vormen een minderheid in Myanmar, en worden er gediscrimineerd en vervolgd. Sinds 2017 werden meer dan 740.000 van hen verdreven door het leger, wat volgens VN-onderzoekers neerkwam op een genocide. Hun bezittingen werden ook in beslag genomen en vele dorpen werden platgebrand. Vele mensen kwamen ook om het leven, een aantal is niet bekend. Internationaal is er ook veel kritiek op Aung San Suu Kyi, de huidige regeringsleidster van Myanmar. Als mensenrechtenactiviste tegen het regime in Myanmar, kreeg ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Maar nu ze aan het hoofd van de regering staat, zou ze te weinig hebben gedaan om de etnische zuiveringen door het leger tegen te gaan. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen