Anderhalve ton minder afval op Lokerse Feesten

Vorig jaar was er een stijging van het afval op het Lokerse festival, maar dit jaar is dus een daling vastgesteld van 1.500 kilogram. De organisatoren en afvalintercommunale hadden zwaar ingezet op het recycleren van de drankverpakkingen.

Vanaf volgend jaar is er een nieuwe wet die organisatoren van evenementen verplicht met herbruikbare bekers te werken of 90% te recycleren van de niet-herbruikbare verpakkingen. In de aanloop naar die nieuwe regeling worden hier en daar tests gedaan, en dat is ook gebeurd op de Lokerse Feesten. Gevolg is anderhalve ton minder in tien dagen festival. 

Het project loonde zeker, zegt IDM: er is veel minder restafval, en ook op de grond blijft veel minder vuilnis achter. Na elke festivalavond schuimden ploegen van een schoonmaakfirma het festivalterrein af om het resterende vuilnis op te rapen en te sorteren.

Annick Maes van afvalophaler IDM: "Het is nog te vroeg om te zeggen of ze de 90% halen als het op recyclage aankomt. Het afval dat ze sorteerden was in elk geval heel zuiver en kon gerecycleerd worden. Er is wel nog werk aan de winkel op de toegangswegen naar het festivalterrein. Daar worden nog te veel blikken en verpakkingen op de weg gegooid. Hier moet de festivalorganisatoren zeker nog naar oplossingen zoeken. Op de camping van het festival blijft het al jaren proper. De gebruikers krijgen zakjes en uitleg en er zijn afvalcontainers."

Meest gelezen