Antwerpen gaat zones 30 beter aanduiden met grondstickers

De stad Antwerpen is begonnen met het systematisch plakken van grondstickers in de vele zones 30 op haar grondgebied. De stickers worden om de 250 meter geplakt en zijn een aanvulling op de borden en markeringen die al bij het binnenrijden van de zones 30 zijn aangebracht. "We hopen dat de mensen zich meer aan de snelheidslimiet gaan houden als ze er regelmatig aan herinnerd worden", zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Antwerpen heeft tijdens de vorige legislatuur zowat 95 procent van de straten tot zone 30 gemaakt. "Alleen de hoofdassen en doorgangswegen zijn geen zone 30 en dat gaan we zo houden, want anders creëer je opnieuw sluipverkeer", zegt schepen Kennis. "Wat Brussel onlangs aankondigde, heeft Antwerpen eigenlijk al gerealiseerd."

Straten zone 30 maken is één ding, de snelheid van voertuigen in die zones effectief verlagen is een andere zaak, beseft ook de stad. "Ik geloof erin dat de meeste mensen zich willen houden aan een snelheidslimiet, maar soms vergeet je al eens dat je je in een zone 30 bevindt en dan kan een 'herhalingssticker' helpen", aldus Kennis. "Op termijn zal er ook meer handhaving zijn en de meest roekeloze chauffeurs pakken we nu al streng aan."

Ook aan het aanpassen van de weginfrastructuur wordt nog verder gewerkt, stelt Kennis, maar dat is vanwege de kostprijs en planning een project van decennia.

Meest gelezen