Belga

Artsen Zonder Grenzen: "Voedseltekort dreigt op reddingsschip Ocean Viking"

Op de Ocean Viking, een reddingsschip dat mensen oppikt op de Middellandse Zee, dreigt volgens Artsen Zonder Grenzen een voedseltekort. Het schip heeft 350 migranten en vluchtelingen aan boord en vaart al 13 dagen rondjes tussen Malta en Italië omdat het nergens een haven binnen mag. Portugal heeft vandaag laten weten dat het bereid is 35 mensen op te vangen. 

De Ocean Viking van de ngo's Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée dobbert al 13 dagen rond op de Middellandse Zee tussen Malta en Lampedusa. Het schip heeft 356 geredde migranten en vluchtelingen aan bood.  

Twee weken geleden vroeg het schip al om de toewijzing van een veilige haven, maar een antwoord is er nog altijd niet gekomen. Portugal heeft vandaag laten weten dat het bereid is om 35 opvarenden op te vangen. Volgens een persmededeling van de Portugese overheid zouden ook Frankrijk, Duitsland, Roemenië en het Groothertogdom Luxemburg bereid zijn om mensen op te nemen. 

Volgens Artsen zonder Grenzen dreigt er een voedseltekort aan boord. Er is er enkel nog een standaardrantsoen voor 5 dagen aan boord. De organisatie maakt zich ook zorgen over "een snelle achteruitgang van de mentale toestand van de opvarenden". 

Portugal is een van de landen die het meest openstaan om migranten van de reddingsschepen op te nemen. Het land heeft er al 132 opgenomen sinds 2018. Portugal roept regelmatig de andere lidstaten van de Europese Unie op om een oplossing te vinden voor het migratieprobleem.

Meest gelezen