5 Belgen zwaargewond na explosie op boot in Spanje, 2 onder hen verzorgd in brandwondencentrum Neder-over-Heembeek 

Bij een explosie op een motorboot in Spanje zijn vijf Belgen zwaar verbrand geraakt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De twee landgenoten die er het ergst aan toe zijn, zijn al overgebracht naar het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek. Later vandaag worden twee andere landgenoten naar daar overgevlogen. Een vijfde en laatste slachtoffer wordt nog verzorgd in een Spaans brandwondencentrum en wordt dit weekend pas gerepatrieerd, zo laat het brandwondencentrum weten aan VRT NWS.

De vijf Belgen zijn op vakantie in Spanje zwaargewond geraakt bij een ongeval tijdens een boottocht. De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er is mogelijk iets misgelopen met de motor van die boot, waardoor die vuur heeft gevat. Het ongeval gebeurde vorige week vrijdag al, maar de eerste twee slachtoffers zijn gisterenavond pas overgebracht naar ons land, met een speciale vlucht.

"De eerste drie dagen is de situatie van brandwondenpatiënten zeer onstabiel en dan is het onverantwoord om hen via het vliegtuig te transporteren. De bloeddruk van die patiënten moet op peil gehouden worden, en ze moeten veel vocht toegediend krijgen", vertelt Patrick Persoons, hoofdverkleegkundige op de dienst intensieve verzorging van het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek. "De patiënten zijn in Spanje in goede handen bij een lokaal brandwondencentrum. Pas als die artsen het licht op groen zetten, worden de patiënten overgevlogen naar België."

De man die verzorgd wordt, is voor 70 procent verbrand, zijn vrouw op 60 procent van haar lichaam.

Patrick Persoons, hoofdverpleegkundige op intensieve verzorging van het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek

De twee mensen die sinds gisteren in Neder-over-Heembeek worden verzorgd, liggen in isolatie op de dienst intensieve verzorging. "De man is op meer dan 70 procent van zijn lichaam verbrand, zijn vrouw op ruim 60 procent van haar lichaamsoppervlakte. Het gaat dus om zware brandwondenpatiënten die veel zorg nodig hebben. In de loop van de komende dagen zullen ze verschillende operaties ondergaan, als hun situatie stabiel genoeg is. Ze hebben hun leeftijd en fysieke toestand alvast mee."

Twee van de drie andere slachtoffers keren later vandaag terug naar ons land. De vijfde en laatste Belg wordt mogelijk pas dit weekend overgevlogen. "Die vlucht is niet zonder risico's. Wanneer patiënten kunstmatig beademd worden, stellen zich weinig problemen. Maar als patiënten met een zuurstoffles beademd worden, dan moet je opletten met het verschil in luchtdruk", aldus Persoons. "Die is uiteraard anders in een vliegtuig dan op de begane grond. Ook moet de bloeddruk van die patiënten op peil gehouden worden, met medicatie."

De slachtoffers zijn goed opgevangen in een Spaans brandwondencentrum. Maar in Zuid-Europese ziekenhuizen is het altijd opletten voor multiresistente ziektekiemen.

Patrick Persoons, hoofdverpleegkundige op intensieve verzorging van het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek

De Belgische slachtoffers zijn na de explosie opgevangen en verzorgd in een Spaans brandwondencentrum. Ondanks de risico's die bij een repatriëring naar België komen kijken, is het volgens Persoons niet aangeraden voor patiënten om lange tijd in een Zuid-Europees ziekenhuis te verblijven. 

"In ziekenhuizen in landen rond de Middellandse Zee komen vaker multiresistente ziekenhuisbacterieën voor. Hoe langer iemand daar gehospitaliseerd is, hoe groter de kans dat die patiënt met een resistente ziektekiem in aanraking komt", legt Persoons uit. "Dan moet er een antibioticakuur worden opgestart, maar de mogelijkheden bij zo'n ziektekiemen zijn beperkt."

Meest gelezen