Videospeler inladen...

Boris Johnson gaat na bezoek aan Angela Merkel vanmiddag op de koffie bij Emmanuel Macron

Gisteren was hij te gast bij de Duitse bondskanselier Merkel in Berlijn, vanmiddag reist de Britse eerste minister Boris Johnson naar Parijs. Johnson wil niet meer of niet minder dan het openbreken van het brexitakkoord dat zijn voorgangster Theresa May gesloten heeft met de Europese Unie.

"Als ze zeggen dat ze binnen twee jaar een oplossing kunnen vinden, waarom dan niet binnen dertig dagen." Met deze ene zin gaf de Duitse bondskanselier Angela Merkel nieuwe hoop aan Boris Johnson. Dat was duidelijk wat hij wou horen, dat bleek uit zijn lichaamstaal.

Backstop

Een oplossing dus binnen dertig dagen voor het probleem van de Ierse grenskwestie. De grenskwestie is het struikelblok voor de Britse regering. Boris Johnsons voorgangster Theresa May had samen met de Europese Unie de backstop bedacht, een oplossing die moet vermijden dat er een harde grens komt tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse Republiek, een lidstaat van de Europese Unie. Maar de Britten vrezen nu dat de backstop het Verenigd Koninkrijk permanent in een douane-unie met Europa zal houden. Ze willen de backstop uit het scheidingsakkoord.

(Lees voort onder de foto)

Protest tegen een harde grens
AFP or licensors

Maar daarvoor moet er opnieuw over dat scheidingsakkoord onderhandeld worden. "Geen sprake van," zegt Brussel.  "Er is een akkoord gesloten, de Britten moeten zich er maar aan houden." Toch gaf Angela Merkel de Britse regering enige manoeuvreerruimte.  En dat kan zelfs binnen de contouren van het bestaande brexitakkoord.

"Wir schaffen das"

Daarin staat dat de douane-unie verlengd wordt na twee jaar, tenzij de Britten een oplossing voor de grenskwestie hebben bedacht. Gisteren vroeg Merkel zich hardop af waarom dat, als het "binnen twee jaar kan, waarom dan niet binnen dertig dagen?" Johnson knikte instemmend toen hij dat hoorde en schudde even met zijn vuist. "Wir schaffen das," voegde hij eraan toe.

Lunch

De vraag is nu of de Franse president Macron even inschikkelijk zal zijn, wanneer hij straks bij de lunch Boris Johnson ontmoet. Macron is zijn geduld met de Britten aan het verliezen. Voor hem is het openbreken van het brexitakkoord "geen optie".

Frans president Emmanuel Macron
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Videospeler inladen...

Meest gelezen