Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Britse premier Boris Johnson bij de Franse president Macron: hartelijk, maar geen eensgezindheid

De Franse president Emmanuel Macron heeft de Britse premier Boris Johnson vriendelijk ontvangen, maar blijft achter de "backstop" staan. Boris Johnson wil die backstop hoe dan ook weg. De kloof tussen Parijs en Londen blijft dus groot.

Het was een stevige, maar warme handdruk tussen Johnson en Macron, maar dat heeft de meningsverschillen over de brexit niet doen verdwijnen. Johnson wees op de nauwe historische banden tussen Londen en Parijs, maar blijft bij zijn verzet tegen de "backstop" als middel om een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek te vermijden.

Johnson herhaalde dat hij liefst een akkoord met de EU heeft en dat hij geen douanecontroles zal invoeren op de grens met Ierland. 

Bij een referendum moet je de wil van de kiezers respecteren en daarom stappen wij op 31 oktober uit de EU, akkoord of geen akkoord

De Britse premier Boris Johnson

Gastheer Macron herhaalde zijn bekende standpunt: de EU zal niet opnieuw gaan onderhandelen over het brexitakkoord dat eerder gesloten werd met voormalig premier Theresa May en dat dus de "backstop" bevat. Dat laatste bindt het Verenigd Koninkrijk aan de Europese eenheidsmarkt om een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland te vermijden. 

Wij moeten respecteren wat we hebben afgesproken (tussen de EU en het VK)

President Emmanuel Macron

Volgens Macron is die backstop nodig om de politieke stabiliteit in Noord-Ierland te bestendigen en om de Europese eenheidsmarkt te beschermen. Hij wil wel onderhandelen om een oplossing te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar is, maar binnen het kader van het May-akkoord. Voor Johnson is de backstop een aantasting van de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk en zal die nooit door het Britse parlement worden aanvaard.

Johnson kwam uit Berlijn waar hij eerder gepraat had met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die had zich bereid getoond om de backstop te laten vallen als er een volwaardig alternatief zou worden gevonden in de volgende 30 dagen. Johnson beschouwt dat als een stap in zijn richting. 

Intussen heeft kanselier Merkel die uitspraken wat bijgesteld. "Ik heb Johnson gezegd dat wat u wilde doen in twee of drie jaar, ook in 30 dagen zou kunnen... of tot 31 oktober", luidt het nu. Die 30 dagen was "symbolisch bedoeld om aan te tonen dat de Britten -als ze dat wensen- in korte tijd een akkoord kunnen bereiken", aldus nog Merkel. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen